eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin

Csökkent a Magyar Telekom nettó eredménye

Csökkent a Magyar Telekom Nyrt. nettó eredménye a harmadik negyedévben, míg tavaly ugyanebben az időszakban 14,8 milliárd forint volt a társaság részvényeseire jutó eredmény, addig az idén 37 százalékkal kevesebb, 9,3 milliárd forint, a visszaesést a társaság az alacsonyabb adózás előtti eredménnyel magyarázza.

A portfolio.hu által megkérdezett elemzők a harmadik negyedévre 11,155 milliárd forint profitot vártak.

A Magyar Telekom konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült eredménykimutatása szerint a harmadik negyedévben a bevétel 5,4 százalékkal, 158,3 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi bázishoz képest.

A Magyar Telekom a második negyedévben 12,2 milliárd forint nettó eredményt ért el, 14,3 százalékkal többet az egy évvel korábbi 10,7 milliárd forintnál, ami a pénzügyi költségek mérséklődésének és az alacsonyabb értékcsökkenési leírásnak volt köszönhető. A társaság második negyedévi árbevétele 156,9 milliárd forint volt, ami 7,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett eredménykimutatás szerint az első kilenc hónapban a nettó eredmény 23,2 milliárd forint volt, szemben a tavalyi 38,5 milliárd forinttal. A bevétel 6,7 százalékkal 471,8 milliárd forintra nőtt.

A társaság közleménye idézi Christopher Mattheisen vezérigazgatót, aki szerint a harmadik negyedévben kedvező fejleményeket tapasztaltak. A bruttó profitot sikeresen stabilizálták, míg a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti profitban (EBITDA) bekövetkezett 8 százalékos csökkenés nagyrészt a tavalyi, eredményt javító egyszeri tételeknek volt köszönhető.

Hozzátette: a magyarországi lakossági szegmensben tovább tudták csökkenteni a vezetékes hangszolgáltatások lemorzsolódását és mérsékelték az egy főre eső bevétel (ARPU) esésének ütemét is az összekapcsolt ajánlatoknak köszönhetően. Elégedett azzal is, hogy a vonatkozó jogszabályok változását követően képesek folytatni az energiaszolgáltatásokkal kapcsolatos stratégiát. Arra számítanak, hogy az egyetemes és a verseny szegmensnek nyújtott energiaszolgáltatásból származó éves bevételeik összesen 46 milliárd forint körül lesznek az idén. Tavaly ez az összeg 25,49 milliárd forint volt.

A vezérigazgató szerint a magyar lakossági mobil piacon egy nagyon fontos mérföldkőhöz értek a szolgáltatók a korlátlan beszélgetést nyújtó díjcsomagokkal, ami minden bizonnyal a verseny erősödéséhez vezet. Úgy vélte, részben azért, mert Magyarország legnagyobb 4G hálózatával rendelkeznek, képesek lesznek hatékonyan kezelni a helyzetből adódó kockázatokat.

A vezérigazgató kifejtette, az év hátralévő részére fenntartják a növekvő bevételekre és a 9-12 százalékkal csökkenő EBITDA-ra vonatkozó célkitűzéseket, azonban arra számítanak, hogy az EBITDA-csökkenés mértéke a sáv kedvezőbb széléhez lesz közelebb. Várakozásaik szerint a beruházások 5 százalékkal csökkennek, ám a CAPEX (a tárgyi eszközökbe és immateriális javakba történt beruházás) sem a spektrum akvizícióra fordított összegeket, sem a jövőbeni éves frekvenciadíjak jelenértékének aktiválását nem tartalmazza. A cég tavaly 607,1 milliárd forint bevételt ért el, az EBITDA 194,8 milliárd forint volt, a beruházások összege pedig 92,4 milliárd forintot tett ki, ez utóbbi szintén nem tartalmazza a spektrum akvizícióra fordított összegeket és az éves frekvencia díj aktiválását.

Az eredménykimutatás szerint az idén a harmadik negyedévben az EBITDA 8,2 százalékkal, 56,6 milliárd forintról 51,9 milliárd forintra csökkent, elsősorban az egyéb működési bevételek 6,2 milliárd forintos mérséklődése következtében, mivel a múlt év harmadik negyedévében a macedón ingatlan tranzakcióból 3,7 milliárd forint, a Pro-M cég értékesítéséből pedig 1,6 milliárd forint nyereséget számoltak el. Mindezek hatását részben ellensúlyozta a működést terhelő adók csökkenése a harmadik negyedévben: míg egy évvel korábban a különadó, a távközlési adó és közműadó összesen 10,5 milliárd forintot tett ki, addig az idén a harmadik negyedévben csak 6,5 milliárd forintot. Az idén az első kilenc hónapban ezek az adók 24,7 milliárd forintot értek el, szemben a tavalyi 22,7 milliárd forinttal.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash flow 30,2 milliárd forinttal, a tavalyi első kilenc havi 105,4 milliárd forintról 75,3 milliárd forintra csökkent az idei első kilenc hónapban. A csökkenés oka elsősorban az előző évihez képest 17,1 milliárd forinttal alacsonyabb EBITDA.

Az idén az első kilenc hónapban a teljes CAPEX 46,6 milliárd forinttal, 70,9 milliárd forintról 117,4 milliárd forintra nőtt. A jelentős növekedés oka elsősorban a 2013. harmadik negyedévi 38,0 milliárd forint összegű magyarországi licenc meghosszabbítási díj és a 3,1 milliárd forint összegű macedón 4G licenc díja. Mindehhez társult még 17,3 milliárd forint összegben a jövőbeni éves frekvencia díjak jelenértékének aktiválása is. Mindezek, valamint a 2012. első negyedévi 10,9 milliárd forint összegű 900 megahertzes spektrum licencdíj nélkül a CAPEX kismértékben, 60,0 milliárd forintról 59,1 milliárd forintra csökkent.

A nettó adósságállomány a 2012. szeptember végi 296,8 milliárd forintról 2013. szeptember végére 365,3 milliárd forintra nőtt. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) a negyedév folyamán 42,7 százalékra emelkedett, részben a jövőbeni éves frekvencia díjak aktiválása miatt magasabb pénzügyi kötelezettség eredményeként.

A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriában kereskednek, az értékpapír szerdai záró ára 296 forint volt, az elmúlt 12 hónapban pedig 428 és 287 forint között mozgott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×