eur:
392.16
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

FHB: most éri meg igazán hitelt felvenni

Hasznos és szükséges a Növekedési Hitelprogram folytatása a vállalati hitelpiac élénkítéséhez, ezért az FHB üdvözli a Magyar Nemzeti Bank tegnapi bejelentését - mondta a Portfolio.hu-nak Soltész Gergő vezérigazgató. A bankok fő üzenete szerinte ma nem lehet más a kis- és középvállalkozások felé, mint hogy jöjjenek és kopogtassanak az ajtajukon, hiszen most éri meg igazán a vállalkozások széles köre számára hitelt felvenni.

Elsősorban azért lehet sikeres a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja, mert olyan vállalkozások is hitelhez juthatnak vele, amelyek számára magasabb kamatszint mellett nem lett volna rentábilis a beruházás vagy a forgóeszköz-beszerzés - mondta Soltész Gergő a Portfolio.hu-nak.

A bankszektor számára is kifejezetten pozitív, hogy részben az olcsó forrás hatására érdemben élénkült a hitelkereslet a kkv-k körében. Ez az elmúlt évekhez képest jelentős hitelkiáramlást tett és tehet lehetővé. Örömtelinek nevezte az új (az MNB eddigi adatai szerint 60 százalék) és a beruházási célú hitelek (30 százalék) magas arányát az első körben. Az FHB esetében ráadásul mindkét szám magasabb volt a piaci átlagnál: a kvóta közel kétharmadát új hitelek tették ki, a beruházási hitelek aránya pedig meghaladta a 40 százalékot.

A hitelprogram első körében felülreprezentáltak voltak a megfelelő jövedelmezőséggel, kielégítő tőkehelyzettel és jó likviditással rendelkező vállalkozások, amelyeknek az aránya - mivel a hitelkeresletük egy részét már kielégítették a bankok - természetszerűleg kisebb lesz a második ütemben. Kérdésünkre, hogy a 2,5 százalékon fenntartott maximális banki kamatmarzsba beleférhetnek-e a kevésbé jó ügyfelek is, Soltész azt mondta, a 2,5 százalékos kamatmarzs nem kiugró, de akár hosszú távon is elfogadható jövedelmezőséget biztosíthat. Azon vállalkozások felé, akik kockázati besorolásuk és a hitelprogram árazása miatt nem férnek bele a Növekedési Hitelprogramba, a normál, piaci árazású hitelezés élénkülhet, különösen a nyári hónapokhoz képest, amikor a bankok elsősorban a hitelprogramban nyújtott hitelekre összpontosították tevékenységüket.

A Növekedési Hitelprogram második körével kapcsolatban kérdés, mekkora azon, hitelképes vállalatok aránya, amelyek az első ütem 3 hónapos időkerete miatt előre hozták hiteldöntésüket, így a közeljövőben nem támasztanak új keresletet. Az előbbre hozott beruházások hiánya éreztetheti hatását a közeljövőben, de 2014 végéig sokkal több beruházás valósulhat meg az olcsó hitelnek köszönhetően, mint a Növekedési Hitelprogram nélkül. Többek között azért is, mert a most kezdődő, hosszabban elérhető lehetőséget a komplexitása miatt időigényesebb pályázatok, fejlesztések, beruházások előtt álló vállalatok is ki tudják majd használni. Soltész szerint az FHB ennek támogatásában kifejezetten aktív kíván lenni, amiben a magyarországi döntésközpont és a dinamikus bővülésre építő vállalati stratégia döntő szempont.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×