Inforádió

Meghallgatom Élő adás

MNB: márciusban csökkent a hitelállomány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Márciusban a háztartások és a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya is csökkent - közölte a Magyar Nemzeti Bank kedden.

A jegybank által közzétett összevont hitelintézeti mérlegstatisztika szerint a háztartások hitelállománya a márciusi tranzakciókból adódóan 36,4 milliárd forinttal csökkent. Ez a forinthitelek állományának 8,8 milliárd forintos, míg a devizahitelek 27,6 milliárd forintos mérséklődéséből tevődött össze. A lakossági hitelállomány immár negyedik hónapja mérséklődik viszonylag stabil 35-40 milliárd forintos összeggel. Másfél évvel ezelőtt - elsősorban a devizahitelek végtörlesztése miatt - öt hónap alatt mintegy 1130 milliárd forinttal csökkent a lakossági hitelállomány.

A háztartások hitelállománya így március végén - a lebonyolított tranzakciókon kívül az átértékelődés és egyéb változások hatásának figyelembe vételével - 7358,9 milliárd forintot tett ki, amelynek 43,36 százaléka volt forinthitel, 56,64 százaléka devizahitel.

A háztartások betétállománya márciusban 85,1 milliárd forinttal csökkent: a forintbetétek esetében 10,7 milliárd forintos, míg a devizabetéteknél 74,4 milliárd forintos nettó betétkivonás volt. A betétállomány az időszak legvégén 7631,3 milliárd forint volt, 87,17 százalékos arányban forintbetét, 12,83 százalékban pedig devizabetét.

A nem pénzügyi vállalatok esetében a hitelállomány 57,5 milliárd forinttal esett márciusban. A forinthitelek állománya - csak a tranzakciókat figyelembe véve - 67,3 milliárd forinttal csökkent, míg a devizahiteleké 9,6 milliárd forinttal nőtt. A vállalatikötvény-állomány értéke 0,2 milliárd forinttal emelkedett.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya 7112 milliárd forint volt március végén: a devizahitelek ennek 56,62 százalékát, a forinthitelek 41,91 százalékát, míg a kötvények 1,47 százalékát tették ki.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve - 119,4 milliárd forinttal nőtt. A forintbetétek esetében 67,3 milliárd forint, míg a devizabetétek esetében 52,0 milliárd forintnyi nettó betételhelyezés történt.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya az időszak végén 4588,9 milliárd forintot tett ki. Az összegnek kétharmada forintbetét, míg egyharmada devizabetét volt.

A jegybank tájékoztatása szerint a külföldi kötelezettségek állománya márciusban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 22,0 százalékát tette ki.

A hitelintézetek összevont mérlegfőösszege márciusban összesen 757,2 milliárd forinttal 32 468,6 milliárd forintra nőtt.