eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

VM: megalapozatlan élelmiszer-áremelkedésről beszélni

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szakmai álláspontja szerint jelenleg megalapozatlan azt állítani, hogy az idei belvíz termény- vagy élelmiszer-áremelést eredményez.

A szaktárca szerdai közleményében ismerteti: az elmúlt időszakban több olyan politikai vagy szakértői vélemény látott napvilágot, amelyek szerint a tavaszi mezőgazdasági munkáknak a belvíz vagy a csapadékos, hideg időjárás miatti csúszása növeli az árakat.

A hazai gabonák termelői árait alapvetően a világpiaci árak alakítják, amelyeket számos trend és hatás befolyásol, így többek között a terméseredmények alakulása - írja közleményében a tárca.

Kétségtelen, hogy a csapadékos időjárás miatt két-három hetes késéssel kell számolni a tavaszi munkálatok elvégzésében, és kétségtelen az is, hogy a 101 ezer hektárt elborító belvíz miatt eddig 9 ezer hektárral csökkent véglegesen az 1,647 millió hektáros őszi vetésterület. A tárca szerint azonban az időjárás kedvezőbbre fordulásával a kiesett idő a területek jelentős részén még behozható, elkerülve a jelentősebb hozamkiesést a tavaszi vetésű növényeknél.

A tavaszi talajmunkák csúszása a kora tavaszi vetésű növényeknél természetesen gondot okoz, elsősorban a zöldborsóban lehet jelentős "károkkal" számolni. A borult időjárás miatti fényhiány a hajtatásban és a palántanevelésben jelent további problémát.

A március közepi fagy a csonthéjasokat, elsősorban a kajszit és az őszibarackot károsította néhány térségben. A terméskiesés mértékét virágzás és terméskötődés után lehet majd megállapítani, így a fagy árakra való kihatását is akkor lehet majd megbecsülni.

A tárca kiemeli, hogy jelenleg az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA), illetve a Nemzetközi Gabonaszövetség (IGC) előrejelzései pozitív képet festenek a 2013-as terméseredményekről, nem adnak okot aggodalomra a világpiaci árak emelkedését illetően.

Az IGC február végi világpiaci kitekintésében globálisan 682 millió tonna termést prognosztizál, ami 4 százalékos emelkedést jelent a 2012/2013. évi szezon kibocsátásához képest. Az IGC a 2012/2013. gazdasági évre vonatkozóan a kukorica globális vetésterületének 0,6 százalékos bővülését becsüli, így 172,5 millió hektáron kerülhet kukorica-vetőmag a talajba. A fenti adatok befolyásolják leginkább a hazai gabona- és takarmányárakat.

"A mezőgazdasági termelői árak, az élelmiszerárak alakulása jóval bonyolultabb annál, minthogy egy termelési-időjárási problémából valamennyi élelmiszertermékre gyártsunk megdönthetetlennek tűnő jóslatokat" - írja közleményében a tárca.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×