eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin

Ezt várja a piac Matolcsy Györgytől

Ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kilátásba helyezett stratégiai döntései a reálgazdaság hitelellátásának ösztönzését és a háztartási, valamint az üzleti szektor adósságterhének enyhítését célozzák, akkor a jegybank számára alapvetően három cselekvési lehetőség kínálkozik - vélték szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Neil Shearing, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza az MNB csütörtöki tájékoztatójáról szóló bejelentést kommentálva az egyik lehetséges intézkedésnek a hitelezés-ösztönző kedvezményes bankfinanszírozást nevezte. Ennek alapján az MNB olcsó forintfinanszírozással láthatja el a kereskedelmi bankokat, azzal a feltétellel, hogy azok növelik a háztartások és a vállalkozások hitelellátását.

A lehetséges lépések közé sorolja a szakértő azt is, hogy az MNB a devizatartalék egy részét azon bankok segítésére fordítja, amelyeknek nehézséget okoz devizakötelezettségeik megújítása. A harmadik - egyben a legradikálisabb, de valószínűtlennek tűnő - lehetőség egy új program bejelentése lenne a magánszektorbeli devizaadósságok átstrukturálására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×