eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nagyot zuhant a magyar versenyképesség

Rendkívüli mértékben romlott Magyarország nemzetközi versenyképessége az elmúlt egy évben - derül ki a World Ecnomic Forum friss jelentéséből.

Magyarország tavaly a 48. helyet foglalta el a világ országainak rangsorában, az idén - 12 helyet rontva - a 60. A válság mélypontján, 2008-2009-ben Magyarország a 62. helyen állt.

A vizsgált 12 mutató közül 7-nek csökkent az értéke, 2-nek nem változott, és csupán 2-nél volt javulás. Az unió 27 tagállama közül Magyarország a 23. A világranglistán Csehország a 39., Lengyelország a 41., Szlovénia az 56., Szlovákia pedig a 71.

NGM: átmeneti a versenyképesség visszaesése

A világ legversenyképesebb állama az idén is Svájc, majd Szingapúr, Finnország, Svédország és Hollandia következik.

Magyarország pozíciójának változása a World Economic Forum (WEF) versenyképességi rangsorában jól mutatja, hogy az elmúlt két év pénzügyi konszolidációja áldozatokkal járt ugyan, de sikeres volt - közölte szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca közleményében ismertette: a magyar gazdaságpolitika számára az elmúlt két év legfontosabb célja az volt, hogy a 2010-ben örökölt, fenntarthatatlan pénzügyi-makrogazdasági egyensúlytalansági folyamatokat megállítsa és megfordítsa, és az azóta is egyre súlyosbodó európai adósságválság hullámai között is konszolidálja a magyar államháztartást.

A WEF szerdán megjelent versenyképességi rangsora azt mutatja, hogy az elmúlt két év pénzügyi konszolidációja nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően sikeres volt: a rangsor makrogazdasági környezetet értékelő pillérén belül Magyarország 23 helyet, a tavalyi 67. helyről a 44. helyre ugrott előre - írta közleményében az NGM. A javulásban meghatározó szerepet játszott az államháztartási egyenleg javulása, a megtakarítások bővülése és az infláció csökkenése.

A romló európai konjunktúra időszakában a pénzügyi konszolidáció áldozatokkal járt együtt a vállalati szektorban. Ezt tükrözi, hogy a makrogazdasági környezet (a WEF rangsorában statisztikai adatok alapján kalkulált) javulása ellenére a rangsor véleményalapú - vállalatvezetők megkérdezésén alapuló - indikátorai esetében Magyarország relatív pozíciója nem javult - állapította meg a nemzetgazdasági tárca, amely szerint ez egy átmeneti időszak.

Az eddig végrehajtott reformok eredményei az NGM szerint a következő években lesznek igazán érezhetőek, és amikorra a reformok beérnek, a pénzügyi konszolidáció mellett a növekedés is megmutatkozik majd.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×