INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A kínaiak megveszik a Nokiát?

Infostart / InfoRádió
Hatalmasat ugrott a Nokia árfolyam a mai kereskedésben, 11%-kal kerültek feljebb a papírok, miután a társasággal kapcsolatban felvásárlási spekulációk láttak napvilágot. A CNBC tudósítása szerint a kínai technológiai óriás, a Lenovo érdeklődik a finn mobilgyártó iránt.

11 százalékos pluszba lendült hirtelen a Nokia árfolyam a mai kereskedésben azt követően, hogy a cég felvásárlásával kapcsolatos spekulációk láttak napvilágot.

A piaci pletykák szerint a kínai számítógépgyártó, a Lenovo érdeklődik a finn mobilgyárt iránt. Bár az emelkedés jelentős, ezzel még csak a június eleji szintekre tudott visszakapaszkodni az árfolyam.

A Portolio.hu véleménye szerint a felvásárlási spekulációkon nem lehet csodálkozni, ha azt vesszük, hogy a Nokia készpénzállománya 9,4 milliárd eurót ért el a második negyedév végén. Nettó készpénzállománya pedig 4,2 milliárd eurót ért el, ami azt jelenti, hogy a nettó készpénzállomány a piaci kapitalizáció 67(!) százalékára rúg. Vagyis tulajdonképpen 3 milliárd euróra értékelik a piacok a vállalatot, ha a készpénzállománnyal nem számolunk.

A Nokia közel 12 ezer szabadalommal rendelkezik, ez is lehet egy esetleges felvásárlás oka. Ha azzal az értékkel számolunk szabadalmanként, mint amennyit a Google fizetett a Motoroláért (amit a spekulációk szerint csak a mobilpiaci szabadalmak miatt vásárolt meg), a Nokiánál csak a szabadalmak mintegy 7 milliárd eurót érnének. Viszont a Deutsche Bank elemzői felhívják rá a figyelmet, hogy a Nokia szabadalmi portfoliójának értékesítése problémásabb lehet az iparág többi szereplőjével kötött licenc megállapodások miatt, ami csökkenti a szabadalmi portfolió értékét.

Ez alapján egyre valószínűbb egy felvásárlási sztori, a második negyedéves gyorsjelentés óta látott árfolyamemelkedés inkább ennek a számlájára írható, mivel a gyorsjelentés nem igazán tartogatott pozitív meglepetést. Az alacsony árazási szintek miatt és látva a hatalmas készpénzállományt, illetve az értékeltségi szinteket, inkább az a kérdés, hogy miért nem kapott még felvásárlási ajánlatot a Nokia.

Mi a baj a Nokiával?

A Nokia az okostelefonok terén látványos vereséget szenvedett az elmúlt években. Az alsó kategóriás készülékeinek eladásai még mindig a második legnagyobb mobilgyártóvá teszik a vállalatot, viszont ebben a szegmensben az alacsony profit margin miatt nem tud nyereséget csinálni. Az értékesítések most már ebben az üzletágban is csökkennek, ami az ázsiai gyártók előretörésének tudható be.

Ami a termékfrontot illeti, a legkomolyabb próbálkozás legutóbb a Nokiánál a Lumia-sorozat volt, de az eddigi értékesítési adatok alapján egyelőre nem úgy tűnik, hogy a készülék veszélyt jelentene a vezető okostelefon-gyártókra. A Windows operációs rendszerrel futó Lumia telefonokból 4 millió darabot adott el a cég a második negyedévben, ez még kevésnek bizonyul ahhoz, hogy ellentételezze a Symbianos okostelefonok értékesítéseinek csökkenését. A Lumia telefonok súlya kevesebb, mint 5%-ot tettek ki az értékesítési volumenben a negyedévben.

Tavaly, amikor a Nokia közölte, hogy leépíti a Symbian operációs rendszert és helyette a Microsofttal szövetkezik az okostelefonok piacán, azt jósolta, hogy ez az átmeneti időszak 2 évig tart. Ennyi időbe telhet, mire kiépül az az ökoszisztéma az alkalmazásokkal és fejlesztőkkel a Windows és a Nokia köré, amellyel felveheti a versenyt a piac többi szereplőjével. Nagyban tart ez az "átmeneti periódus" a cégnél, kérdés, hogy maradt-e még annyi ideje a cégnek, hogy ezt kivárja.

A címlapról ajánljuk