eur:
388.5
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Fellegi: A kormánynak nincs B terve az EU-IMF-megállapodás helyett

Magyarország célja a mielőbbi EU-IMF megállapodás, nincs "B" terv - mondta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a Portfolio.hu által rendezett csütörtöki budapesti konferencián.

Nem igazak azok az utóbbi időben megszaporodott nézetek, hogy a magyar kormány meg sem akar állapodni, húzza az időt - mondta Fellegi Tamás. Kijelentette: a magyar kormány meg akar és meg is fog állapodni, de ehhez bonyolult jogi kérdések tisztázása kell úgy, hogy közben kötöttek azok a tárgyalási keretek, amelyek ehhez vezetnek.

Fellegi a kormány és az Európai Bizottság közötti viták lényegét úgy írta le: a vitatott kérdések továbbra sem gazdasági, hanem inkább politikaiak, és kötelezettségszegési eljárások köntösébe vannak öltöztetve. Leszögezte: "meg akarunk és meg is fogunk állapodni, de ahhoz nemcsak nekünk, hanem a másik két félnek (Európai Bizottság, Nemzetközi Valutaalap - a szerk.) is a tárgyalóasztalhoz kell ülni".

A tárca nélküli miniszter megismételte azt a korábbi jelzését, miszerint a magyar kormány még mindig nem kapta meg írásban azokat a pontos előfeltételeket, amelyek teljesítése a hivatalos hitelkeretről szóló tárgyalások megkezdéséhez szükséges.

Nyitottságot is hangsúlyozott azonban egyúttal, mivel elmondta: a következő időszakban (például jövő héten Washingtonban az IMF-nél) lefolytatandó tárgyalások után a kormány "haladéktalanul beterjeszti a parlamentnek" a szükséges törvénymódosításokat.

A Portfolio.hu véleménye szerint Fellegi Tamás előadása az utóbbi idők legerőteljesebb kormányzati elköteleződése volt az IMF-EU támogatás elnyerése mellett.

A miniszter határozottan kiállt azon narratíva mellett, amely szerint a kormány a gyors megállapodásban érdekelt, és cáfolta a piac azon értelmezését, amely szerint a gazdaságpolitika lépései inkább időhúzásra utalnak. Ugyanakkor az előadás nem tudta meggyőzően bemutatni azt, hogy a jelenlegi kormányzati álláspont (főleg az előfeltételek, kötelességszegési eljárások kapcsán mutatott magatartás) hogyan juttatja el az országot a gyors hitelmegállapodásig.

Az az ellentmondás, ami a gyors megállapodás szándéka, és az ehhez szükséges lépések hiánya között fennállt, továbbra is létezik. A piaci reakciók ennek ellenére rövid távon pozitívak lehetnek a határozott pozitív üzenet miatt, ám ha néhány héten belül nem történik érdemi előrelépés, újra a bizonytalanság uralkodhat el a tőkepiacokon. Ebben a helyzetben továbbra is kulcsfontosságú lehet, hogy a feltörekvő piacok szempontjából támogató marad-e a nemzetközi környezet.

Készek vagyunk, de...

A tárca nélküli miniszter előrebocsátotta: a kormány a tárgyalásokon kész lesz minden olyan feltétel elfogadására, amely az ország hosszú távú stabilitását, versenyképességét, tartós növekedését elősegíti. Gyorsan hozzátette azonban azt is: "a nemzeti érdekek és a nemzeti szuverenitás védelmét sem fogjuk feladni", ezért "nem nyugszunk bele, hogy a 27 tagállam közül Magyarország legyen az egyetlen, amely feladja a jogát", hogy ha a Bizottság álláspontjával nem ért egyet (például a bírósági rendszer átalakításában), akkor az Európai Bírósághoz fordulhasson.

Fellegi itt arra utalt, amit az elmúlt napokban már Navracsics Tibor és Szijártó Péter is jelzett, és amely a piaci szereplők szerint az egyik olyan jel, ami miatt erősen kérdéses, hogy gyorsan megkezdhetők és lezárhatók a hiteltárgyalások. Fellegi kijelentette: az a fontos, hogy "ne legyenek olyan előfeltételei a tárgyalásoknak, amelyek a szuverenitást korlátozzák és kettős mércét jelentenek".

A két cél

Az előttünk álló időszak két legfontosabb feladata a tárca nélküli miniszter szerint egyrészt az, hogy a piaci bizalmat helyreállítsa a kormány, másrészt azt, hogy ezzel összefüggésben továbbra is biztosítani tudja az államadósság piaci alapú finanszírozását.

Megjegyezte: a kormány megítélése szerint továbbra sincs szükség a jövőbeli nemzetközi hitelkeretből források azonnali lehívására, és azért dolgozik a kormány, hogy erre ne is legyen szükség.

Ezzel nem számoltunk

Fellegi némi önkritikát gyakorolt a kormány nevében, mivel az alábbiakat mondta:

- a kormány nem számolt az tavalyi évben ismét súlyosbodó eurózóna adósságválság hatásaival, a lassuló külső gazdasági környezettel

- részben emiatt, illetve saját intézkedései miatt az adóbevételek elmaradásával

- alábecsültük "a pénzpiaci reakciók mértékét"

- "nem számoltunk a bizalom megrendülésének hatásaival sem."

A fentiek mellett azonban pozitívumként kiemelte, hogy kedvező az ország folyó fizetési mérleg és államháztartási hiány helyzete, utóbbi "alacsony és kezelhető".

Miről szólnak majd a tárgyalások?

Azokra a kritikákra, amelyek szerint nincs világos menetrend a piac számára arról, hogyan kíván haladni a kormány a nemzetközi szervezetekkel folytatandó hivatalos hiteltárgyalásokon, Fellegi hangsúlyozta: "korai lenne és hiteltelen" lenne már most a hitelkeret "megkötésének feltételeit latolgatni".

Azt azonban hozzátette, természetesen a kormány is tisztában van azokkal a témákkal, amelyek fel fognak merülni ezeken a tárgyalásokon, hiszen ismeri az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap elmúlt időszakban megjelent értékeléseit, előrejelzéseit, ajánlásait.

Ezek alapján Fellegi előrebocsátotta, hogy a tárgyalások fő témái az alábbiak lesznek:

- hogyan lehet fenntarthatóan alacsony költségvetési hiányt biztosítani, milyen lépések kellenek ehhez mind a bevételi és mind a kiadási oldalon

- bizonyára fel fognak merülni a személyi jövedelem- és társasági nyereségadó rendszerbeli kérések

- nem lesz megkerülhető a közösségi közlekedés fenntartható és kiszámítható finanszírozásának kérdése

- a válságadók témája

- az önkormányzati adósság témája

- a tavaly tavasszal benyújtott és idén tavasszal megújítandó konvergenciaprogram

- a túlzott deficit eljárás miatt téma lesz az egyszeri költségvetési tételek és a strukturális deficit alakulása

- a Szél Kálmán terv alakulása "és esetleges megújítása".

Lesznek még konfliktusok

Fellegi azokra a kérdésekre, hogy az eddigi konfliktusok után hogyan áll majd a kormány a fenti témákhoz, előrebocsátotta: "számos olyan téma lesz, ahol ütközni fogunk", ha "úgy ítélhetjük meg, hogy sértheti az ország érdekeit", például a középosztály anyagi megerősítésének szándékát.

Ezzel Fellegi valószínűleg az egykulcsos adórendszer esetleges módosítására utalt. A tárca nélküli miniszter szerint "a tárgyalások nem a konfliktusok kikerüléséről kell, hogy szóljanak, hanem a megoldásokról", de hozzátette: úgy látja, hogy nincsenek áthidalhatatlan eltérések a nemzetközi szervezetek és a magyar kormány között.

A hivatalos hiteltárgyalások elindulásakor a kormány azt tervezi, hogy azokat "az ilyen tárgyalásokon megszokott tempóban" lehet majd lezárni. Hozzátette: "nehéz ebben a kényes jogi és politikai helyzetben pontos időpontot mondani, az a törekvésünk, hogy ne menjünk ki a megszokott időkeretből". "Mi készen állunk, akár ma kezdhetjük a tárgyalásokat" és a piaci bizalom teljes helyreállításában vagyunk érdekeltek" - zárta előadását Fellegi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×