eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Leginkább a külföldi bankok vették ki részüket a frankhitelezésből az elemző szerint

A 2000-es évek elején jelent meg először a frankhitelezés Magyarországon, de a 2003. év végi forinthitel támogatások megszigorítása miatt terjedt el 2004-ben futótűzszerűen. Aztán a 2008-as őszi válság kitörésétől számítva visszaszorult ez a kölcsönfelvételi forma - emlékeztetett a portfolio.hu elemzője. Palkó István hozzátette: leginkább a külföldi anyavállalattal rendelkező bankok vették ki részüket a svájci frank hitelezésből, mivel olcsóbban jutottak hozzá forráshoz.

A frankhitel 2004-ben volt a legnépszerűbb Magyarországon. Az ebben a devizában kihelyezett hitelállomány azév áprilisában már elérte a havi egymilliárd forintos szintet, a csúcsra pedig 2007-2008-ban jutott fel. Manapság épp ez okozza a legnagyobb gondot az akkori hitelfelvevőknek - fejtette ki portfolio.hu elemzője.

Palkó István emlékeztetett arra, hogy 2008. július-augusztusban volt a legerősebb a forint, és ahhoz az állapothoz képest csaknem a duplájára nőtt a frank árfolyama.

A frankhitelezés kezdetekor 160-170 forintot ért a svájci pénz, aztán kicsit még erősödött a hazai fizetőeszköz, és a frank árfolyama 130-140 forintra esett. Manapság 220 forintnál tart, ami azt jelenti, hogy akár 60-70 százalékkal is megemelkedhetett a törlesztőrészlet, csak az árfolyamváltozás miatt - fejtette ki a szakértő.

A lakossági frankhitel-állomány az MNB 2010 júliusi adatai szerint 4655 milliárd forint, ami egyébként a magyarországi lakossági hitelállomány 55 százaléka, a lakáshiteleken belül pedig 59 százalékot tesz ki - közölte Palkó István, hozzátéve, hogy ezek az arányok folyamatosan változnak a forint árfolyamától függően.

Összességében elmondható, folytatta az elemző, hogy a külföldi tulajdonú bankoknál több a kihelyezett frankhitel, mivel ezek a pénzintézetek az anyabankok segítségével olcsóbban jutottak frankhitelhez. Ezt annak köszönhetik, hogy nem kellett kilépniük a piacra forrásokért.

Azt, hogy a válság kitörésekor a bankok sorra függesztették föl a frankhitelezést, a piaci folyamatok kényszerítették ki. Az árfolyamkockázat akkoriban ugyanis minden korábbinál nagyobb volt - mondta Palkó István.

Felidézte, hogy elsőként az MKB függesztette fel 2008 októberében a frankhitelezést, majd az intézkedést a többi bank is követte. A jogszabályi szigorítás azonban csak 2010 márciusában jelent meg, akkor a hitelfedezeti mutatót sokkal szigorúbban szabta meg a kormány a frankhiteleknél, mint az euró vagy a forintkölcsönöknél.

A szigorítás második lépcsőjeként 2010 júniusában a frankban felvehető kölcsönök hitelezhetőségi limitjét sokkal alacsonyabban szabta meg a kormány, mint az euróban vagy forintban felvehető kölcsönöknél - tette hozzá a szakértő.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×