Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hosszú távra tervez? Fektessen vizes cégbe!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Komolyak a növekedési lehetőségek a vízipari közszolgáltató cégekben - mondta az InfoRádióban a portfolio.hu elemzője. Fekete Beatrix szerint mivel a Föld édesvízkészlete igencsak szűkös, egyre inkább felértékelődnek a közműszolgáltató társaságok és a víztisztító technológiával rendelkező cégek.

Fekete Beatrix szerint a városi lakosság, az ipar és a mezőgazdaság vízigénye egyre emelkedik. Tekintve, hogy a Föld kétharmadát borítja víz, de az édesvíz készletnek csupán egy század százaléka felhasználható emberi fogyasztásra, egyre nagyobb a jelentősége a közműszolgáltatóknak, amelyek növekedési lehetőségei is nőnek emiatt - mondta a portfolio.hu elemzője.

Ez a növekedés elsősorban az infrastrukturális beruházásokból ered, amely válság kezelésében fontos szerepet játszik számos országban - fűzte hozzá az elemző.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Kínában például a teljes gazdaságélénkítő csomag tíz százalékát fordították vidékfejlesztésre, amelynek része volt a vízipari közművek kiépítése.

Fekete Beatrix elmondta még, hogy növekedési lehetőségek nem csupán az infrastruktúra-fejlesztésben, hanem például a víztisztítás és sótalanítás technológiájának kiépítésében, vagy a víz visszapárolgását megakadályozó eljárások létesítésében, amelyekkel számos cég szerezhet helyzeti előnyt a gazdaságban.

Fontos szempont, hogy az édesvízmennyiség eloszlása igen egyenlőtlen a világban, Afrikában vagy Ázsia egy részén igen szűkösek a készletek - emlékeztetett az elemző, aki hozzátette, hogy a legtöbb európai közszolgáltató cégnek vízipari szolgáltatást is nyújt. Ezeknek a részvényeivel pedig érdemes ebbe a szektorba befektetni azoknak, akik hosszú távú növekedési lehetőségekben gondolkoznak - jegyezte meg a szakértő.

Hanganyag: Panulin Ildikó