Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiábrándító munkaerőpiaci adatok érkeztek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Decemberben 85 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma - derül ki az amerikai munkaügyi tárca friss jelentéséből. Az adat negatív meglepetést okozott a piacon, tekintettel arra, hogy a prognózisok -10 és +15 ezer között szóródtak. A munkanélküliségi ráta a várakozásoknak megfelelően nem változott, 10 százalékon stagnált. A munkaerőpiaci jelentés közzétételét követően a részvénypiacok lefelé vették az irányt, a dollár pedig gyengült az euróval szemben.

Bár a novemberi adatot felfelé módosította a tárca (-11 ezerről +4 ezerre), a munkaerőpiaci összkép kiábrándító: 2009-ben összesen 4.2 millióval (a válság kirobbanása óta pedig 7.3 millióval) csökkent a foglalkoztatottak száma és a frissen napvilágot látott adatok szerint úgy tűnik, hogy számos elemző várakozásával ellentétben az elbocsátási hullám még mindig nem ért véget.

Az építőiparban 53, a feldolgozóiparban 27, a szolgáltató szektorban pedig 4 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma - derül ki a munkaügyi tárca decemberi jelentéséből.

Annak ellenére, hogy decemberben újabb tízezrek kerültek utcára az USA-ban, a munkanélküliségi ráta a várakozásoknak megfelelően nem emelkedett tovább: 10.0 százalékon stagnált. A borús kilátások miatt csökkenésre azonban egyelőre nem számíthatunk, a legfrissebb elemzői konszenzusok szerint 2010 végén a jelenleginél maximum egy-két tizeddel lehet alacsonyabb a munkanélküliek aránya.

Az adatok megjelenését követően a dollár azonnal gyengülni kezdett az euróval szemben, az euro/dollár jegyzések néhány perc leforgása alatt 1.4277-ről egészen 1.4365-ig emelkedtek. A nyersanyagpiacok vegyesen reagáltak az adatra, az olaj 0,8 százalékkal, 82,1 dollárig korrigált vissza, az arany viszont kisebb lendületet vett. Jelenleg 1,137 dollárt kell adni a nemesfém egy unciájáért, ez a tegnapi záróárhoz képest 0,3 százalékos erősödést jelent.

A részvénypiacok az adat megjelenését követően lefelé vették az irányt, komoly ijedtségről azonban egyelőre nincs szó, a DAX enyhe pluszból pici mínuszba váltott, a BUX pedig 0,5 százalékra faragta le a napközbeni, egy százalék feletti emelkedést. Az amerikai határidők is mínuszosak, aggodalomra azonban nincs ok, a Dow futures mindössze 25 pontos csökkenést indikál.

A befektetőknek sok idejük nem lesz rágódni az adatokon, hétfőn ugyanis már indul a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon a tengerentúlon, mely újabb információkat ad arról, hogy milyen úton halad a gazdasági felépülés folyamata. A pozitív meglepetések erőt adhatnak a részvénypiacoknak, azonban ehhez az is szükséges, hogy ne csak az eredmények, de a bevételek is kedvező képet mutassanak. Az elemzői konszenzus alapján a piacok arra számítanak, hogy a társaság 15 százalékos bevételcsökkenést ért el az év utolsó három hónapjában 2008 azonos időszakához viszonyítva.