eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Londoni elemzők szerint már el is kezdődhetett a fordulat

A legutóbbi makroadat-sorok arra utalnak, hogy a világgazdaság már "a szinkronizált fordulat korai szakaszában" járhat, és a második félévtől kilábalás kezdődhet, áll londoni elemzők új előrejelzéseiben, amelyek szerint Ázsiában valószínűleg meg is indult a növekedés, az euróövezetben azonban ez még várat magára.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport által befektetőknek hétvégente Londonban és New Yorkban kiadott heti világgazdasági helyzetértékelések (Global Data Watch) legfrissebb összeállítása szerint "jó esély van arra", hogy a világgazdaság már a jelenlegi negyedévben stabilizálódik.

A JP Morgan főközgazdásza, Bruce Kasman - akinek elemzéseit a piacokon szoros figyelemmel követik - a legújabb prognózisban azt írta: "megütközést kelthet" az a feltételezés, hogy a világgazdaság, amelynek teljesítménye az elmúlt negyedévben (negyedéves összevetésben) még 6,9 százalékkal zuhant, néhány hónap alatt növekedésre válthat.

Kasman szerint azonban általános tapasztalat, hogy a GDP-érték a recessziós időszakok legvégén esik a leggyorsabban, és az is, hogy a fellendülés már akkor elkezdődik, amikor a piacokon még stresszhelyzet van.

Az elemzésben az áll, hogy a háztartási kiadások meredek visszafogása rendszeres jellemzője a visszaesések korai szakaszának, és ezt tavaly még fokozta a hitelpiac megroppanása, az energiaárak emelkedése és "a szélsőséges félelem".

Most már azonban erősödik a bizalom, a jövedelmeket pedig alacsonyabb infláció és a költségvetési élénkítési intézkedések támogatják. Így a fogyasztás a következő hónapokban valószínűleg már mérsékelten élénkül, azzal együtt is, hogy a munkanélküliség még növekedni fog.

A JP Morgan szerint a globális infláció, amely már most is fél évszázados mélyponton van, az év közepétől legalább rövid időszakra mínuszba süllyed. Ennek két, egymással kapcsolatban lévő hajtóereje a nyersanyagárak összeomlása és a súlyos recesszió.

A fogyasztói árak éves összevetésben számolva máris csökkennek az Egyesült Államokban, Japánban és Svájcban. A bázishatások az év közepén lesznek a legerősebbek, utána lassan elenyésznek, így a fejlett piaci térségben a nyár folyamán átmeneti deflációs időszak kezdődik, áll a bankcsoport előrejelzésében.

A JP Morgan szerint a legutóbbi hét makroadatai megerősítik a ház azon meggyőződését, hogy a gazdasági teljesítmény már növekszik Ázsia nagy részén, a japán gazdaságban pedig éppen most formálódnak az alapjai a fejlett térségen belüli "leghatározottabb V-alakú fellendülésnek".

Az elemzői zsargonban a V-alakú növekedési pálya igen meredek visszaesést követő, hirtelen meginduló, hasonlóan meredek növekedést jelöl.

A JP Morgan vezető szakértője azt jósolja, hogy az elmúlt két negyedév kétszámjegyű százalékos visszaesése után a japán gazdaság már ebben a negyedévben stabilizálódik.

A ház módosított előrejelzése szerint éves szintre számolva, szezonális kiigazítással mérve a japán GDP-érték az idei első negyedévben 15,5 százalékkal zuhant a tavalyi utolsó negyed 12,1 százalékos visszaesése után. Az idei harmadik negyedben azonban - a JP Morgan korábbi prognózisában szereplő 2,5 százalékos további mínusz helyett - stagnálás várható, a harmadik negyedévben pedig 2,0 százalékos, a negyedikben már 4,5 százalékos lesz a növekedés.

A cég "hosszú idő óta először" javítja az amerikai gazdaság teljesítményére adott előrejelzését is.

A hétvégi prognózis szerint az idei második negyedévre eddig várt 2,0 százalékos, éves szintű, szezonális kiigazítással számolt GDP-csökkenés helyett a ház már csak fél százalékos visszaesést valószínűsít, a 2010 második negyedévéig terjedő időszakra pedig negyedévenként rendre 1,0, 2,0, 3,0 és 4,0 százalékos növekedéseket jósol az Egyesült Államokban.

Ugyancsak növekedést vár az amerikai gazdaságban az idei év közepétől az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital.

A cég hétvégi előrejelzése felidézi, hogy az amerikai gazdasági teljesítmény több mint 70 százalékát adó lakossági fogyasztás már az első negyedévben növekedett reálértéken. Ha a fogyasztás továbbra is pozitív tartományban marad, az elmúlt két negyedév 6 százalékot meghaladó GDP-visszaesési ütemei nem lesznek tartósak, áll az elemzésben.

A Barclays Capital ugyanakkor az eddigi 3,3 százalékról 3,6 százalékra rontotta az euróövezetre általa várt idei egész évi GDP-visszaesési prognózist, arra hivatkozva, hogy az eddigi jelek szerint a vártnál rosszabbak lesz első negyedévi valutauniós teljesítményadatok.

Az euróövezetre vannak még ennél is borúlátóbb prognózisok a londoni Cityben.

z Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - májusra szóló átfogó világgazdasági prognózisában azt írta: elemzői szerint a valutauniós gazdaság GDP-értéke a múlt havi előrejelzésben szereplő 3,4 százalék helyett 4,3 százalékkal csökken az idén, főleg a német gazdaság romló teljesítmény-kilátásai miatt.

A ház Németországban 5,3 százalékos gazdasági visszaesést valószínűsít az idei évre.

Az EIU hónapok óta folyamatosan rontja az euróövezetre adott előrejelzéseit: a márciusi prognózisban 2,9 százalékos, a még eggyel korábbi jelentésben 2,0 százalékos GDP-mínusz szerepelt a valutaunióra.

A cég ráadásul a jövő évben is még recessziót tart valószínűnek az euróövezeti térségben, és ezt az előrejelzést is tovább rontotta: jelenleg 0,5 százalékos egész éves visszaesést vár az euróövezetben a múlt hónapban jósolt 0,3 százalék helyett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×