eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nehezebb a dolguk a Mol-t kiszemelő, lopakodó felvásárlóknak

Pénzügyi befektetőnek tartja, ezért nem kíván stratégiai együttműködést kötni az orosz Szurgutnyeftyegazzal a Mol - mondta az InfoRádiónak a társaság elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt arról is beszélt: a közgyűlésen a részvényesek felhatalmazást adott a magyar vállalat igazgatóságának a lopakodó felvásárlási kísérletek elleni védekezésre.

A részvényesek felhatalmazták a Mol-t, hogy az esetleges lopakodó felvásárlási kísérleteket megakadályozza - mondta az InfoRádiónak Hernádi Zsolt, a cég elnök-vezérigazgatója. Az ilyenek szervezői egymással látszólag nem összefüggő részvényesi csoportokat titokban kialakítva, a tőkepiac és az adott részvénytársaság szabályait kijátszva megszerzik a vállalat irányítását, azaz visszahívják a vezető tisztségviselőket, a továbbiakban pedig nem az összes részvényes, hanem csak egyesek érdekére optimalizálják a cég működését - magyarázta.

Hernádi Zsolt hangsúlyozta: nem kifejezetten az orosz Szurgutnyeftyegaz felvásárlási szándéka ellen próbál így védekezni a Mol. Hozzátette: az új elnökségi jogosítványokhoz hasonlóak eddig nem szerepeltek az alapszabályban, ám szükség volt rájuk, hiszen a társaságot az utóbbi időben kétszer is úgy próbálták meg felvásárolni, hogy előzőleg nem egyeztettek annak vezetésével.

A Mol elnök-vezérigazgatója közölte: a Szurgutnyeftyegaz, amely az OMV-től vásárolt tulajdonrészt a magyar vállalatban, csak egy pénzügyi befektető a sok közül, éppen olyan jogok és hasznok illetik meg, mint a többit.

Utólag szólt

Az OMV 2007-ben növelte tulajdonosi részesedését a Mol-ban és bejelentette, hogy célja annak felvásárlása. A magyar társaság akkor jelezte, hogy a tranzakció versenyjogi akadályokba ütközik, amit később az Európai Bizottság illetékes testülete meg is erősített. Az osztrák cég mégis folytatta akcióját, a Mol vezetése ezért nevezte ellenséges felvásárlási kísérletnek a történteket - mondta Hernádi Zsolt.

Ezzel szemben a Szurgutnyeftyegaz csak azt közölte, hogy megvásárolta a Mol 21,2 százaléknyi részvényét, és szeretne stratégiailag együttműködni a magyar társasággal. A magyar cég vezetői ezért tartották barátságtalan lépésnek a vásárlási aktust. A Mol igazgatósága pénzügyi, és nem stratégiai befektetőnek minősítették a Szurgutot, mert nem látták a két vállalatban a kooperációhoz szükséges közös pontokat, értékeket - magyarázta az elnök-vezérigazgató. Hozzáfűzte: jelenleg nem lát olyan területet, ahol a Mol és az orosz cég együttműködhetne.

Hernádi Zsolt elmondta: ha úgy adódik, egy-egy konkrét üzletről szívesen elbeszélget a Szurgutnyeftyegaz vezérigazgatójával, ám erről még nem egyeztettek. Megjegyezte: eddig csupán egyetlen alkalommal találkozott Vlagyimir Bogdanovval, még tavaly.

A közgyűlésen megjelentek arról is döntöttek, hogy a jelenleg az állam tulajdonában lévő "B" sorozatú részvényt extra jogokkal ruházta fel. A részvénnyel kapcsolatos jogokat azért szélesítették ki, hogy a vállalat a nyitott partneri politikáját is tovább tudja folytatni - tette hozzá Hernádi Zsolt.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×