eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Economist: Magyarország továbbra is az összeomlás szélén

Az egyre mélyebb gazdasági válság Magyarország miniszterelnökének lemondását kényszerítette ki - írja az Economist eheti száma a magyar kormányválságról megemlékező cikkében. A jelenleg kormányzó szocialista párt reménytelenül keresi az új miniszterelnököt, miután Gyurcsány Ferenc március 23-án drámaian lemondott a miniszterelnöki posztról.

A neves gazdasági hetilap idézi Gyurcsány Ferenc múlt hétvégén elhangzott mondatait is: "Úgy hallom, hogy a változásokhoz szükséges hangulatnak én vagyok az akadálya. Kezdeményezem, hogy keressünk egy új miniszterelnököt (és új kormányt)."

Magyarország gazdasága az összeomlás szélén maradt, mivel az elmúlt években a szocialisták képtelenek voltak elég kiadáscsökkentést végrehajtani vagy a nyugdíjrendszerből származó óriási terheket kezelni. Az Economist cikke idézi Bajnai Gordon két héttel ezelőtt tett nyilatkozatát, miszerint "lényegi kiigazítási lépéseket kell megtenni, ha ez nem történik meg, akkor már idén devizaválság lehet Magyarországon, ami tartós társadalmi, gazdasági szétesést okozna".

A gazdasági hetilap emlékeztet arra, hogy miniszterelnök-jelöltként szóba került Surányi György és Glatz Ferenc neve is, de akár Bokros Lajos is követheti Gyurcsányt.

"2006 ősze óta Gyurcsány Ferenc nem tudta visszanyerni népszerűségét, miután nyilvánosságra került az a felvétel, amelyben bevallja: hazudott a gazdaság állapotáról (őszödi beszéd - a szerk.). Ebben a hónapban a forint új történelmi mélypontjára zuhant a 25 milliárd dolláros IMF-hitel ellenére, a munkanélküliség 8,4 százalékra növekedett és a kormányzat 3,5 százalékos recesszióval számol. A Capital Economist szakértői akár 7,5 százalékos recessziót is elképzelhetőnek tartanak" - olvasható az Economist legújabb számában.

"Magyarországot még mindig megbéklyózza a korrupció (főleg a helyi önkormányzatok esetében), a súlyos államadósság és a feketegazdaság, ami akár a GDP egyötödét is kiteheti. A nacionalista hangok az 1930-as évek külföldi tőkeellenességét idézik. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pedig arra panaszkodik: a magyar bankok 80 százaléka külföldi tulajdonban van. Mindeközben növekszik a társadalmi feszültség" - írja az Economist, és megjegyzi, hogy nem meglepetés, hogy a miniszterelnök jelenlegi támogatottsága 18 százalékon áll.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×