eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elemzői vélemény: Még szükségünk lesz az IMF segítségére

Az elemzők szerint akár egész évben 300 forint körüli vagy a feletti euró-árfolyamra kell felkészülni - hangzott el a portfolio.hu a forintról tartott konferenciáján. Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője szerint a forint erősítésére a jegybanknak nincs, vagy alig van eszköze.

Tartósan 300 forint körüli forint/euró árfolyamra kell számítani - mondta el a Budapest Alapkezelő elemzője a portfoio.hu a forintról tartott konferenciáján. Bebesy Dániel szerint a Magyar Nemzeti Bank mozgástere szűk az árfolyamot illetően, nem tud szembemenni a gyengülési trenddel, amely az egész régiót sújtja.

A jegybank dönthet úgy, hogy nem csökkenti tovább a kamatokat, azonban ezzel legfeljebb fékezni tudja a gyengülési folyamatot.

Az elemző szerint a forint gyengülésének pozitív hatása is van, a versenyképesség javulása.

Hozzátette: a pénzpiacokról eltűnő szabad források miatt rövidtávon nincs esély a forint erősödésére, hosszabb távon az eurózónához való csatlakozás és a reálfelértékelődés adhat lökést a magyar fizetőeszköz erősödéséhez.

Bebesy Dániel szerint a régiónak további külső segítségre lesz szüksége, akár a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), akár más intézménytől, a többi mellett azért, mert a régió országaiban ellehetetlenülhet az államadósság finanszírozása.

Martin Blum a BA-CA ügyvezető igazgatja szerint a külső kereslet csökkenése a fő oka a gazdaság visszaesésének. Hozzátette: nincs különbség a régió országai között, a forint hosszabb, fél éves időtávban kevésbé gyengült, mint a lengyel zloty, a problémát az jelenti, hogy a lakosság devizahitel-állománya magas, jóval magasabb, mint a régió többi országában.

Martin Blum úgy véli: vannak jelei a stabilizálódásnak a világgazdaságban, és az olcsó forint segíteni fogja az exportot, ezzel a válsággal való kilábalást.

Barcza György, a K and H elemzője szerint nem érdemes túl pesszimistának lenni a válsággal kapcsolatban, ugyanis a korábbi évtizedek tőzsdei buborékaihoz hasonlóan a tavalyi évben csak annyi történt, hogy ötévnyi növekedés eltűnt a rendszerből.

A forint árfolyamával kapcsolatosan az elemző úgy vélte: be kell fejeznie a jegybanknak a korábban megkezdett kamatcsökkentési trendet, sőt az is elképzelhető, hogy kamatemelésre lesz szükség. Barcza György szerint fájdalmas beismerés, hogy nem a nemzeti bank, hanem a piac alakítja a kamatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×