eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tömeges elbocsátást és társadalmi feszültséget okoz a válság

"Csak" kevesebb, mint tíz százalékkal nő a kínai gazdaság a korábbi, közel 12 százalékos ütem helyett. Mindez azt is jelenti, hogy emberek tömegei veszítik el munkahelyüket az amerikai piacok zsugorodása nyomán. Dél-Kínában egymás után zárnak be a Nyugatot ellátó játékgyárak, és van, ahol rohamrendőrök őrzik az üzemeket.

A nemzetközi pénzügyi válság Kínában is érezteti hatását: a kínai Államtanács információs irodája szerint a tavalyi 12 százalékhoz képest az idén 9,9 százalékra csökkent a gazdasági növekedés.

A világszerte még mindig irigyelt növekedési mutató azonban tömeges elbocsátásokkal és várható társadalmi feszültségekkel, a külföldi vásárlók számára pedig magasabb árakkal jár. Ahogy csökken ugyanis a fogyasztás az Egyesült Államokban és Európában, úgy kerülnek egyre többen az utcára a kínai játékgyárak dolgozói közül.

A Hongkonggal határos Kanton tartományt hagyományosan a "világ gyárának" nevezik, mert a melltartóktól a sportcipőkön át a laptopokig és iPodokig itt készül napjaink fogyasztói termékeinek egy jelentős része. A tartományban található játékgyáraknak már a fele bezárt, és ezt az európai és az amerikai vásárlók is megérzik majd.

Az Új Kína hírügynökség szerint csak az elmúlt héten 3600 játékgyártó jelentett csődöt, azaz tavalyhoz képest 52 százalék húzta le a rolót. "Drágábbak lesznek a játékok. A bérköltségek az utóbbi három évben közel száz százalékkal felmentek, de a termékek árait nem tudják emelni, mert azt a nagy amerikai partnerek eddig nem hagyták" - kmmentálta a helyzetet Andy Hszüe sanghaji közgazdász az AP-nek.

A gyártók számára gondot jelent a műanyag drágulása és a kínai valuta, a jüan erősödése is. Korábban az alacsony árat meghatározó európai és amerikai kereskedők diktáltak, a piacok elnyerésére vágyó kínai gyártók pedig engedtek. Most azonban szűkülni fog a kínálat, amely mindenképpen felhajtja az árakat.

Hónapok óta késve kapnak fizetést

A közgazdász szerint a válság nyomán végleg eltűnnek a gyengébb cégek. Ezt erősítette meg a hongkongi játékgyártók szövetségének egyik vezetője is, aki emlékeztetett: a Mattelnek, a Hasbrónak és más nagy márkáknak szállító gyártók nem jutnak áthidaló hitelhez, és ebből komoly gondok származnak.

A 7000 embert foglalkoztató kantoni Smart Union nevű cég egyik most bezárt gyárában például hónapok óta késedelmesen kapják meg a dolgozók a fizetést, miközben a cégvezetők az amerikai megrendelőket okolják. A dolgozók egy része a gyár munkásszállójában lakott, és most az utcára tették őket.

A gyár előtt a tiltakozó munkásokat közben azzal ijesztgették, hogy 10-15 napos elzárásra számíthat az, aki lázongást szít, jogtalanul gyülekezik, vagy figyelmen kívül hagyja a biztonságiak felszólításait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×