eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Háromezer kuna körüli áron vásárolhat INA-részvényeket a MOL?

Az Erste Bank egyik prágai elemzője szerint háromezer kuna (mintegy 100 ezer forint) körüli részvényenkénti áron vásárolhatja meg a Mol a horvát INA papírjait - közölte szerdán a horvát Business üzleti lap internetes kiadása.

A MOL kedden adta be kérelmét a horvát tőkepiaci felügyeletnek (HANFA), hogy nyilvánosságra hozhassa vételi ajánlatát a legnagyobb horvát olajtársaság nem állami részére. Az erről szóló bejelentést a felügyelet a zágrábi tőzsde keddi zárása előtt fél perccel tette közzé, amely után 0,68 százalékkal, 2920 kunára emelkedett az INA árfolyama.

Az Erste Bank prágai elemzője szerint a három hónapos átlagár alapján kalkulált vételi ár várhatóan háromezer kuna körül alakul. Jelenleg az elmúlt három hónap átlagára 2500 kuna. A hét százaléknyi részvényhányadot birtokló horvát háborús veteránok azonban kijelentették, hogy négyezer kunánál olcsóbban nem hajlandóak megválni részvényeiktől - emlékeztetett az elemző, akit a business.hr idézett.

A zágrábi tőzsde szerdai kereskedési napján a 28 millió kunás forgalomból 12,3 millió kuna volt az INA adásvételéből származó teljesítés; a nap végére 2900 kunás árfolyamon zárt a horvát olajcég papírja.

A horvát tőkepiaci felügyelet most ellenőrzi a MOL folyamodványát, és ha minden rendben talál, úgy 14 napon belül véleményezi azt.

A MOL-é az INA 25 százaléka plusz egy részvénye - ezt 2003-ban vette 505 millió dollárért -, és most a horvát kormány kezében lévő 44,84 százalékon felüli, több mint 30 százalékos részesedésre pályázik. Ezek részben horvát háborús veteránok tulajdonában vannak, részben a zágrábi tőzsdén forognak.

A HANFA korábbi tájékoztatása szerint a MOL augusztus 14-ig, az esetleges versenytársak szeptember elejéig adhatják be ellenajánlatukat a horvát INA olajtársaságra. Az eljárás szeptember közepéig lezárulhat, hacsak nem lesz ellenajánlat a Mol ajánlatával szemben. Ha lesz ellenajánlat, a folyamat elhúzódhat október közepéig, mondta a HANFA vezetője, Ante Samodol július végén.

A MOL július 14-én jelentette be, hogy vételi ajánlatot kíván tenni az INA közkézhányadban lévő részvényeire. Az OMV közleményben jelezte: a bejelentést követően is érdekelt az INA privatizációjában. Horvát sajtóhírek szerint a legnagyobb orosz magán-olajtársaság, a LUKOIL szintén az érdeklődők között lehet.

Júliusban részvénycseréről is folytak tárgyalások a horvát és a magyar kormány között. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és horvát partnere, Ivo Sanader július 10-én a horvátországi Dubrovnikban kétoldalú megbeszélések után újságírókkal közölte: hónapokon belül megállapodás születhet a MOL és a horvát INA olajtársaság között egy részvénycseréről. Akkori horvát lapértesülések szerint a megbeszélések arról folytak, hogy a horvát kormány 14 százaléknyi INA részvényt átadna a MOL-nak, a magyar társaság részvényeiért cserébe.

A horvát államnak az ország 2011 körül lehetséges európai uniós csatlakozása előtt 25 százalékra kell csökkentenie az INA-ban meglévő részesedését, de Zágráb nem szeretné elveszteni ellenőrzését a cég felett, ezért jön jól az együttműködés és az esetleges részvénycsere a MOL-lal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×