eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Magyarország az autóvásárlók paradicsoma

Az EU új tagországaiban májusban - az egész Európára jellemző irányzatnak megfelelően - csökkent az új autók vásárlása az egy évvel korábbihoz képest. Az első öt hónapban ugyanakkor a nyugat-európaival ellentétes volt az irányzat: 9,8 százalékkal több új autó kapott rendszámot. A visegrádi országok közül továbbra is Magyarországon fogy a legtöbb kocsi.

Az EU új tagországaiban májusban - az egész Európára jellemző irányzatnak megfelelően - csökkent az új autók vásárlása az egy évvel korábbihoz képest, a tavaly májusinál kevesebb munkanap miatt és részben a magas üzemanyagárak riasztó hatására.

Az első öt hónapban továbbra is a nyugat-európaival ellentétes volt az irányzat: ott 1,5 százalékkal kevesebb, ezen a térfélen 9,8 százalékkal több új autó kapott rendszámot, mint a tavalyi első öt hónapban.

Az európai autógyártók szövetségében (ACEA) hét végén közölt adatokból az is kiderül, hogy a visegrádi országok közül továbbra is Magyarországon fogy a legtöbb kocsi.

Magyarországon májusban 13 339 új autó kapott rendszámot, 5,4 százalékkal kevesebb, mint tavaly májusban, de hosszabb távon Magyarországra is visszatért a növekedés: az első öt hónapban elkelt 69 592 új kocsi 1,4 százalékkal több volt, mint egy évvel korábban. A lakosság számával egybevetve átlagosan minden 144-ik ember új autót vett az első öt hónapban.

Csehországban az első öt hónapban 59 660 új autó talált vevőre - 8,7 százalékkal több, mint egy éve -, vagyis minden 174-ik lakosra jutott egy.

Szlovákia a világelső

Szlovákiában, ahol az utóbbi évek beruházásai nyomán egy lakosra számítva a legtöbb autót gyártják a világon, az első öt hónapban 28 304 új autó fogyott - 19,5 százalékkal több, mint tavaly az első öt hónapban -, vagyis 190 lakosonként egy-egy.

Lengyelországban az első öt hónapban 141 212 új kocsi kapott rendszámot - 14,6 százalékkal több, mint a tavalyi első öt hónapban -, azaz minden 272-ik lakosra jutott új autó.

A távolabbi új EU-tagok közül Litvániában 10 918 új autó kapott rendszámot - 48,9 százalékkal több, mint a tavalyi első öt hónapban -, ez 308 lakosonként jelent egy-egy új kocsivásárlást.

Bulgáriában a 19 473 új kocsi 23,9 százalékkal több volt, mint a tavalyi első öt hónapban: minden 392-ik lakos vett új autót az idei első öt hónapban.

Az új EU-tagok közül a magyar arányokat csak Szlovénia előzi meg: ott az első öt hónapban 32 820 új autó kapott rendszámot, 13,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban, vagyis minden 62-ik lakosra jutott egy új kocsi.

Nyugat-Európában az első öt hónapban körülbelül minden 60-65-ik lakosra jutott egy-egy új autó.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×