eur:
389.55
usd:
361.92
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az amerikai elnökjelöltek bankszámláinak titkai

Vereség esetén sem kell megélhetési gondokkal szembenéznie az amerikai elnökjelölteknek, ugyanakkor nem is a milliárdosok közül kerül ki az Egyesült Államok új vezetője - többek között ez derül ki a politikai harcban kitüntetett szerepet kapó vagyonbevallásokból. A tengerentúlon nem annyira a vagyon, hanem inkább annak gyarapodása számít, és az, mennyire adakozó kedvű a politikus.

A jelöltek az amerikai elnöki székért folytatott kampányharcban előszeretettel hozzák fel versenytársaik vagyonosodását, és a jövedelembevallás nyilvánosságra hozatalával is próbálják bizonyítani: nincs semmi titkolnivalójuk - írja a Portfolio.hu a témáról készített összeállításában.

Az elnökjelöltek komolyan veszik a kérdést, és sajátos kiemeléseket alkalmazva teszik közszemlére vagyonukat.

Obama írói vénájának is köszönheti vagyonát

A Demokrata Párt színeiben induló Barack Obama vagyona a Los Angeles Times adatai szerint egy év alatt megduplázódott: 2006-ban fél és egymillió dollár körülire becsülték, ami 2007 végén már elérte a 2.02-7.35 millió dolláros szintet.

A jelentős vagyonosodás hátterében a szenátor két könyvének eladásából származó kiemelkedő bevételek állnak: közel 4 millió dolláros profit folyt be az elnökjelölt bankszámlájára tavaly ennek köszönheően. A könyveiből származó bevételi források mellett szinte eltörpül szenátori megbízatásából származó 2007-es 157 ezer dolláros jövedelme.

Barack Obama áprilisban tette közzé felesége és saját, 2000-2006-os időszakra vonatkozó adóbevallását, és ezzel vetélytársait is hasonló lépésre kényszerítette. A házaspár jövedelme 2000-ben 240 ezer dollárt tett ki, ezzel szemben 2006-ban együttesen már 983 ezer dollárt kerestek.

A jövedelem gyarapodásával és a választási indulással Barack Obama adományozó kedve is nőtt, amiért sok kritikát kapott. Támadói szerint ugyanis a jótékonysági kiadásaik (amelyek a kampányban résztvevő jelöltek imidzsének szerves részét képezik) csak a szenátor választási indulása után emelkedtek, azelőtt a házaspár jövedelmének egy százalékát sem érték el.McCain a feleségéből él

A republikánus elnökjelölt John McCain saját honlapján olvasható bevallásainak illusztrálásakor az adóbefizetésekre és a jótékonysági kiadásokra tette a hangsúlyt, ami "természetes kiválasztásnak" is tekinthető: az éles választási kampány megköveteli a népszerűség növelése érdekében.

John McCain vagyonának alakulását önmagában hiba lenne elemezni, mert jelentős vagyon van felesége nevén is. Cindy McCain ugyanis annak a Hensley&Company vállalatnak az elnöke, amely az Egyesült Államok legnagyobb sörszállítmányozó cége - ebből közel félmillió dollár jövedelem folyt be a házaspár számlájára.

A republikánus szenátor házastársa egyébként még május elején úgy nyilatkozott, hogy nem teszi közszemlére adóbevallását, amit aztán mégis megtett, és 6,1 millió dolláros vagyonról számolt be.

A McCain-házaspár is bőségesen adakozott az elmúlt években: 2006-ban 130 ezer, 2007-ben pedig 105 ezer dollárt adományoztak a John és Cindy McCain Családi Alapítvány nevű szervezetnek.

A jelentős vagyon ellenére nem a 72 éves szenátor volt a legtehetősebb republikánus politikus az elnökjelölti csatában, ugyanis Mitt Romney vagyona 190-250 millió dollárra becsülhető. Õ az 1980-as években indított tanácsadással és befektetésekkel foglalkozó vállalkozásával lett sikeres üzletember.

Futottak még

Barack Obama nincs egyedül az elnökjelöltek között a könyvírás területén, hiszen Hillary Clinton Living History című 2003-ban bestsellerré vált könyvével jelentős jövedelemhez, egyes becslések szerint 10 millió dollárhoz jutott.

A demokrata elnökjelöltségért folyó harcban alulmaradt egykori first lady a 2000-től 2007-ig tartó időszakban 109 millió dollár jövedelemre tettek szert férjével közösen. Csak a 2007-es évben 20,4 millió dollárral nőtt jövedelmük, melynek nagyobb része a volt amerikai elnök, Bill Clinton beszédeinek köszönhető.

Az exelnök tekintélyének mércéje, hogy még mindig megdöbbentően magas összegeket gyűjt személyes megjelenésével: egy szeptemberi londoni beszédéért 450 ezer dollárt kaszált, de vállalatoknak tartott beszédeiért cserébe nem ritka a 200 ezer dolláros fizetség sem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×