eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A magyar gazdaság "a stagflációval flörtöl" - állítják londoni elemzők

Teljes a megosztottság a londoni elemzői házak körében a várható magyar kamatpályáról. Az egyik ház közleménye szerint ugyanakkor magyar illetékesek további kamatemeléseket tartanak szükségesnek, hogy az inflációt féken tartsák. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa jövő hétfőn dönt az alapkamatról.

A JP Morgan londoni befektetési részlege arról tájékoztatott, hogy a ház szakértői nemrég magyar pénzügyi szakemberekkel: monetáris tagokkal, a pénzügyi és a gazdasági tárca illetékeseivel, valamint a pénzügyi felügyelet és az államadósság kezelő szakembereivel találkoztak.

Az ennek alapján készült előrejelzés szerint a JP Morgan ebben a hónapban és májusban egy-egy negyed százalékpontos jegybanki kamatemelésre számít, hangsúlyozva, hogy a jegybanki illetékesek túl magasnak tartják az éves szinten várható 10 százalék körüli alapszintű bérnövekedési pályát az inflációs célhoz képest.

A londoni elemzők várakozása az, hogy a 2008-as átlagos inflációról szóló új jóslat 6,2 százalék, a 2009-re szóló 4,0 százalék lesz, ami magasabb a februári jegybanki Inflációs Jelentésben szereplő várakozásoknál.

A Merrill Lynch legfrissebb összeállítása szerint a magyar gazdaság "a stagflációval flörtöl", mivel az éves összevetésű növekedési ütem 1 százalék alá - 11 éves mélypontra - csökkent, és bár 2008-ban várhatóan valamelyest élénkülni fog, a ház londoni elemzői az idei év egészére sem várnak 1,2 százaléknál nagyobb növekedést, a tavalyi 1,3 százalék után.

Az infláció makacsul tartja magát

Az infláció ugyan makacsul tartja magát magas szinten, de ennek zöme egyszeri sokkhatásokból és torzító tényezőkből ered. Mindezek alapján a Merrill Lynch elemzői az idei év végéig változatlan, 8,0 százalékos MNB-kamattal, 2009 végén pedig 6,5 százalékos jegybanki kamatszinttel számolnak.

A Lehman Brothers londoni befektetési részlege szerint a magyar jegybanki kamatszint az idén 8,50 százalékon tetőzik - a következő emelést májusra várja a cég -, és tekintve a lassabb dezinflációt, valamint a pénzügypolitikai hitelességgel kapcsolatos MNB-aggodalmakat, az idén valószínűtlen az enyhítés.

Jövőre azonban 1,00-1,50 százalékpont közötti kamatcsökkentést várnak a londoni Lehman-elemzők, feltéve, hogy nem lesznek jelentősebb változások a kockázatvállalási környezetben.

Változatlanul a legagresszívabb londoni kamatemelési előrejelzők között van ugyanakkor a Goldman Sachs, amely szerint - hiába a forint jelenlegi erősödése - még a mostani árfolyamon is "egyértelmű kockázat" a 2009-es inflációs cél túllépése. A Goldman Sachs szakemberei már ebben a hónapban fél százalékpontos MNB-kamatemelést várnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×