eur:
399.35
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

A lakás is rámehet a túlfeszített hitelekre - figyelmeztet az MNB alelnöke

Veszélyes pontra érkezett Magyarországon is a hitelpiac - figyelmeztetett Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Reális lehetőség szerinte, hogy "megesszük a lakásunkat", és különösen a devizahitelek - elsősorban a jen alapú kölcsönök - kockázata érdemel kiemelt figyelmet.

Magyarországon minden 100 forintból 13 forintot fordítanak törlesztésre, kamatfizetésre - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Az európai átlag 12,5 forint, tehát ha a lakosság egészét nézzük, akkor még nem érzékelhetünk túlzott eladósodást. A legszegényebb hitellel rendelkezők között azonban ez az arány minden 100 forintból 23 - figyelmeztetett az alelnök.

Az ingatlanokra bejegyzett jelzálogok többsége nem ingatlanvásárlást fedez, hanem fogyasztást, tehát az Egyesült Államokból származó terminológiának megfelelően szó szerint megeszik lakásukat a hitelfelvevők.

Az ingatlanok értékének "felfalása" az Egyesült Államokban elérte a fogyasztás 4-6 százalékát, ami meglehetősen magas. Nálunk rosszabb az arány, az összes hitel a fogyasztás 10 százalékát finanszírozza - mondta Király Júlia.

Az nagyon veszélyes, ha az alacsony életszínvonalon élő adósok ingatlan alapú, hosszú lejáratú hitelt vesznek fel. Ilyen esetekben nem feltétlenül csak az adós a hibás, hiszen a hitelfelvétel mindig kétszereplős - hangsúlyozta az MNB alelnöke.

Egyaránt felkészültnek és tájékozottnak kell lennie a hitel felvevőjének és a hitelezőnek is. A mohóság képes a hosszú távú gondolkodást, a felelős kockázat-felismerést háttérbe szorítani - óvott a jegybank alelnöke. Mint mondta, a mostani válság intő jel, a Bank of America veszteségei jól mutatják, hogy a bankok hosszú távú érdeke az, hogy az adósok visszafizessék a hiteleiket.Az euró- és a svájci frank alapú hitelek felelős gondolkodás esetén nem jelentenek nagy kockázatot. Mindkettő európai valuta, közel azonosan mozgó árfolyammal, nem túl nagy a volatilitásuk, és ne felejtsük el, hogy Magyarország az euró-zónához készül csatlakozni - mondta Király Júlia.

Ha valaki úgy vesz fel euró vagy svájci frank alapú hitelt, hogy a számára szükséges hitelnagyságot vállalja, és figyelembe veszi, hogy a törlesztőrészlet ingadozhat, akkor felelős hitelfelvevőről és felelős hitelezőről beszélhetünk - vélekedett az alelnök.

Ha az adós túlzottan kifeszíti a hitel nagyságát, tehát annyit vesz fel, amennyi éppen belefér az első törlesztő részletbe, akkor nagy a kockázat, hiszen nem méri fel, hogy a forint le- és felértékelődhet, azaz ingadozhat.

Aki ezt nem veszi figyelembe, képes az elején túlvállalni magát, a devizahitelek kapcsán folyamatosan erre hívtuk fel a figyelmet - emlékeztetett Király. Mint mondta, a kockázat sosem arról szól, hogy valami minden nap bekövetkezik, de ha egyszer bekövetkezik, akkor annak nagyon rossz vége lehet.

Ezért felelőssége minden, a stabilitásért felelős jegybankárnak, hogy folyamatosan rázza a csengőt: "tessék figyelni és gondolkozni, felmérni a helyzetet, és annak alapján dönteni".

A jenalapú hitelekről az MNB alelnöke elmondta, hogy azért minősítették azt a szokásosnál magasabb kockázatúnak, mert a jegybank elemzései, számszerű vizsgálatai arra utaltak, hogy a jen a piacon megjelent eddigi valutákhoz képest jóval nagyobb kilengéseket mutat.

A japán gazdaság a létező legtávolabb van Magyarországtól, a két valutának szinte természetes az ellentétes mozgása. A jen a spekulációs deviza-ügyleteket finanszírozó valuta, a forint befektetési cél - tette hozzá Király Júlia, az MNB alelnöke.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×