Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orosz kézben a szerb olajvállalat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Orosz kézre kerül a Szerbiai Kőolaj-feldolgozó Ipar. A tulajdonjog 51 százalékának megvásárlásáról szóló szerződést várhatóan még a héten aláírják Moszkvában. Az általános vélemény szerint Szerbia ezzel megalapozta energetikai jövőjét és biztonságát, valamint vezető szerepét a Balkánon. A szakértők úgy vélik, ez lényeges kihatással lesz a horvát és a magyar kőolajipari vállalatok helyzetére is.

A Szerbiai Kőolaj-feldolgozó Ipar reális értékének a felét sem teszi ki az a 900 millió euró, amit Oroszország fizet annak 51 százalékos tulajdonjogáért. A cégért az oroszok azonnal 400, öt éven belül pedig további 500 millió eurót fizetnek.

Ennek ellenére a szerb kormányfő elégedetten nyilatkozott a kedden véglegesített előszerződésről, amelynek megkötésével Szerbia energetikai jövője biztosnak látszik.

A tulajdonjog 51 százalékos megvásárlásával az orosz fél vállalta, hogy a bánáti Udvarnokon nagy kapacitású földgáztárolót épít.

Oroszország ígéretet tett arra, hogy a Déli Áramlat gázvezeték Bulgária irányából Szerbián át halad majd Közép-Európába, ami újabb másfél milliós orosz beruházást jelent. Szerbiának emellett évi több mint 200 millió eurós bevétele származik majd a fölgázvezetékből.

A tárgyalások a megállapodásról már öt éve folytak, a szerződés aláírására pedig valószínűleg pénteken kerül sor Moszkvában. Nem kizárt, hogy az eseményen jelen lesz Borisz Tadics szerb elnök és Vojislav Kostunica szerb kormányfő is.

A belgrádi orosz nagykövet úgy nyilatkozott, hogy az orosz többségi tulajdon jóvoltából Szerbia kőolajipari és energetikai helyzete jelentősen javul, és vezető szerephez jut a Balkánon.

A megállapodás nem érinti Szerbia uniós társulási tárgyalásait: a már uniós tagállam, Bulgráia is a napokban írt alá hasonló szerződést Oroszországgal.

Az első zágrábi reagálások arra figyelmeztetnek, hogy a szerb-orosz kőolajipari együttműködés komoly hatással lesz a horvát INA és a magyar MOL helyzetére is a térségben.