Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A versenyhivatal megbírságolta az OTP Bankot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fogyasztók tisztességtelen befolyásolása miatt 200 millió forintra bírságolta az OTP Bankot a Gazdasági Versenyhivatal.

A Napi Gazdaság tájékoztatása szerint a testület ismét a hitelkártya-hirdetésekért marasztalta el az OTP Bankot, amelyet tavaly már 100 millió forintra bírságolt ugyanezért.

A bank vezetése meglepőnek tartja, hogy a testület új vizsgálatot indított az ügyben és úgy vélte: a Gazdasági Versenyhivatal eljárási hibát követett el, amikor nem utóvizsgálatban ellenőrizte a korábbi előírások teljesülését.

Az OTP Bank tájékoztatása szerint számos változtatást hajtottak végre a hitelkártyareklámokban annak ellenére, hogy továbbra is vitatják a korábbi bírság jogszerűségét.

Korba Szabolcs, az OTP bank jogi képviselője az InfoRádióban elmondta: az OTP nem fogadja el a GVH határozatát, és bírósághoz fordulnak jogorvoslatért.

Hozzátette: szerinte a GVH érvelése megalapozatlan, ellentétes az uniós gyakorlattal, eljárása és a bírság összege teljesen indokolatlan mind a megállapított jogsértésre, mind a GVH korábbi gyakorlatára figyelemmel.

A jogi képviselő úgy látta: a versenyhivatal reklámjukra vonatkozó részletes elemzéséből az derül ki, hogy azok eleget tesznek a feltételeknek. Ráadásul szerinte egy reklámban nem lehet mindent részletesen közölni, az azonban szerepelt bennük, hogy a pontos szabályok hol érhetők el.

A közelmúltban a Nemzetközi Bankárképző konferenciáján több pénzintézet is aggodalmának adott hangot a hivatal eljárása miatt.

Állításuk szerint a testület időről időre - még a versenytanácsi tárgyalási eljárás alatt is - olyan új elvárásokat fogalmaz meg a reklámok tartalmáról, amelyekre a bankok nem tudnak felkészülni.