eur:
392.12
usd:
366.41
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Türkmenisztán 50 százalékkal emeli a földgáz árát?

Türkmenisztán mintegy 50 százalékkal, 100 dollárról 150 dollárra szándékozik emelni a Gazpromnak szállított földgáz árát ezer köbméterenként, s ezt azzal indokolja, hogy a Gazprom emelni tervezi a gáz árát Magyarországnak, a balti államoknak és Fehéroroszországnak -értesült a Kommerszant című moszkvai lap a türkmén elnökhöz, illetve a kormányhoz közelálló forrásból.

Gurbanguli Berdimuhammedov államfő, aki az ENSZ közgyűlés ülésszakára az Egyesült Államokba utazott, ott célzott arra is, hogy országa esetleg új stratégiai partnert keres a gázszférában.

Elmondta: a Kaszpi-tenger menti, Kazahsztánnal közös gázvezeték projektje lehetővé teszi, hogy Oroszországnak és más partnereknek az eddiginél több gázt szállítson az ország, és utalt rá, hogy az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon feszültségek keletkeztek.

Az elnök ugyan az utóbbiakat nem részletezte, de a türkmén kormányhoz közelálló körökből tudható, hogy 50 százalékos tervezett áremelésről van szó, amely csak az érvényes szerződések megsértésével valósítható meg.

A Kommerszant forrásai szerint az árkérdés akadályozza a Kaszpi-tenger menti vezeték építésének megkezdését is: a szándéknyilatkozatot májusban államfői szinten írták alá, és ugyanezen a szinten tervezték szeptemberben aláírni a négyoldalú megállapodást is, de ez elmaradt.

A Gazprom 2006-ban kötött szerződést Türkmenisztánnal - még az azóta elhunyt Szaparmurat Nyijazov elnökkel - a 2006-2009 közötti időszakra 162 milliárd köbméter gáz szállításáról 1000 köbméterenként 100 dolláros áron.

Új stratégiai szövetségesek

Az új elnök azonban egyre több stratégiai szövetségest talál Oroszország ellen: múlt héten Londonban tárgyalva például brit cégeket hívott meg, hogy vegyenek részt az energiahordozók kiaknázásában Türkmenisztán Kaszpi-tengeri talapzatán, és szóba került a déli folyosó (a Nabucco vezeték), amely a türkmén gázt a Kaszpi-tengeren és Azerbajdzsánon át Törökországba, onnan az az EU-ba vinné. Berdimuhammedov emellett állást foglalt az előde által Kínával kötött megállapodások megvalósítása mellett is: ezekben gázszállításról és a kiaknázásban való részvételről van szó.

Ebben a helyzetben a Kommerszant szerint Oroszország vagy a politikai nyomásgyakorlás eszközéhez folyamodik, vagy elfogadja az áremelést, amint az egyszer már megtörtént 2006. augusztusában, amikor 65-ről 100 dollárra emelte Türkmenisztán a gáz árát 1000 köbméterenként.

Ukrajna fogja megérezni

Az emelést végső soron nem a Gazprom, hanem Ukrajna fogja megérezni, amely a türkmén gázt megveszi Oroszországtól a Rosukrenergo útján. Az ukrán elnök szerdán sietett megnyugtatni országa lakosságát, hogy lezárultak a tárgyalások 34 milliárd köbméter türkmén gáz szállításáról ezer köbméterenként 100 dolláros áron. Erről a Rosukrenergo szóvivője a Kommerszantnak azt mondta: a tárgyalások folynak, várhatóan októberben-novemberben zárulnak le, s csak aztán lesz világos, mennyibe fog kerülni Ukrajnának a közép-ázsiai gáz 2008-ban.

A lap más forrásai úgy vélekednek: ha Türkmenisztánnak sikerül emelnie az árat, akkor követni fogja a példát Kazahsztán és Üzbegisztán is, amely két ország ugyancsak az Ukrajnába irányuló szállításokhoz járul hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×