eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csak a jövő héten szavaznak a lex MOL-ról?

Lapértesülések szerint csúszhat a lex MOL néven ismertté vált, a stratégiai jelentőségű vállalatokat védeni hivatott törvényjavaslat hétfői szavazása. A kormány pénteken nyújtotta be a javaslatot, és vélhetően az ellenzék is támogatta volna azt. Az új menetrend szerint a végszavazásra csak jövő héten kerülhet sor.

A javaslat, amely a kiemelkedő jelentőségű vállalatokat kívánja védeni, egy hete került fel az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapjára, és csak "Lex MOL" néven emlegették, mivel az olajtársaság részvényeinek az osztrák OMV általi felvásárlásához hasonló eseteknek kíván gátat vetni.

A törvényjavaslat két új szabállyal indul. Először megnevezi az ország energiaellátásának biztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű társaságokat. Ezek közé tartozik, többek között a MOL, a regionális gáz-, valamint áramszolgáltatók, a villamos erőművek közül például a Paksi Atomerőmű, vagy a rendszerirányító MAVIR Rt.

A törvényjavaslat másik új szabálya, hogy megköti a stratégiai jelentőségű társaságokra nyilvános vételi ajánlatot tevő társaság kezét.

Ilyen esetben a felvásárlásra készülő cégnek az ajánlat mellé üzleti tervet kell mellékelnie, amelyet jóvá kell hagynia a saját igazgatóságának, mielőtt benyújtaná azt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez.

A villamos energia-, valamint a gáztörvényt ugyanazzal a szöveggel módosítja a javaslat. Mindkét törvényben szerepel egy szabály arra, hogy a Magyar Energia Hivatal tagot delegálhat a törvény hatálya alá tartozó cégek igazgatóságaiba és felügyelőbizottságaiba, ezt a szavazatelsőbbségi, úgynevezett aranyrészvény megszűnése miatt gondolták okszerűnek a törvényhozók.

A jelenleg hatályos tőkepiaci törvény kizárja azt, hogy a megvásárolni kívánt társaság menedzsmentje intézkedéseket hozzon a befolyásszerzés ellen.

A törvényjavaslat azonban felhatalmazást ad arra, hogy amennyiben egy felvásárlási célponttá váló társaság alapszabálya lehetővé teszi, akkor annak az igazgatótanácsa vagy felügyelőbizottsága vásárolhat saját részvényt, illetve megemelheti az alaptőkét, ha a vételi ajánlat így elhárítható.

A javaslat mindezt azzal indokolja, hogy a stratégiai cégeket meg kell védeni a rosszhiszemű ajánlattevőktől.

További módosítást jelentene, hogy a javaslat eltörölné azt a szabályt, amely 10 százalékban maximálja a megszerezhető sajátrészvény-arányt.

A kormány által múlt héten, pénteken benyújtott javaslatot, vélhetően az ellenzék is támogatni fogja. A végszavazásra az eredeti tervektől eltérően azonban nem ezen a héten hétfőn, hanem csak jövő héten kerülhet sor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×