Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A csecsemők is 1 millió 186 ezer forinttal tartoznak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az elmúlt hat évben 85 százalékkal, 12 ezer 744 milliárd forintra nőtt a központi költségvetés adóssága, áll az Állami Számvevőszék csütörtöki jelentésében. Ez azt jelenti, hogy minden magyar állampolgár, a csecsemőket is beleértve 1 millió 186 ezer forinttal tartozik - számolta ki az InfoRádióban Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Drasztikusan, mintegy 85 százalékkal nőtt a központi költségvetés adóssága 1999 és 2005 vége között - az Állami Számvevőszék csütörtöki jelentése szerint.

A Takarékbank elemzője szerint a puszta számokon túl érdemes megvizsgálni azt is, hogy az adott időszakban milyen kamatok és állampapír-hozamok jellemezték a piacot, így egzaktabb képet kapunk.

Több mint 60%

Suppan Gergely szerint a legjobb módszer a GDP-arányos államadósság szintjét alapul venni, ami 1999-ben bőven 60% alatt volt. Mélypontját 2001-ben közel 52%-os szinten érte el. 2002 tavaszától viszont meredeken emelkedni kezdett, jelenleg meghaladja a 60%-ot is.

Az elemző szerint a meglévő adósság akkor is tovább növekedne, ha az állam egyetlen fillért sem venne fel, hiszen a finanszírozás logikája alapján, amikor lejár egy hitel, akkor újra- és újra meg kell újítani az adósságot. Ezt újabb hitelek és kötvények kibocsátásával lehet finanszírozni, de mindig romló feltételek, magasabb kamatszint mellett.

Mindenki 1 millió 186 ezer forinttal tartozik

Suppan Gergely kiszámolta, hogy a 12 744 milliárd forint államadósság egy főre lebontva azt jelenti, hogy minden magyar állampolgár (csecsemőket is beleértve) tavaly év végén 1 millió 186 ezer forinttal tartozott.

Ha tovább számolunk, akkor ez alapján egy kétkeresős, kétgyermekes család adóssága 4 millió 750 ezer forint. Ha ez a képzeletbeli család a teljes hazavitt jövedelmét a törlesztésre fordítaná, akkor ezt az összeget 21 és fél hónap alatt tudná törleszteni.

Ha úgy véljük, hogy ez a család jövedelme egyötödét tudja szabadon felhasználni (a többi elmegy a rezsire és a törlesztésekre), akkor ez az idő rögtön 9 évre nő - mondta Suppan Gergely, aki ugyanakkor figyelmeztetett, hogy még ebben az esetben sem vettük figyelembe a folyamatosan növekvő kamatterheket.