eur:
392.78
usd:
366.18
bux:
66810.73
2024. április 25. csütörtök Márk

Fehéredik a sajtófigyelő-piac

A hazai lapkiadók háromlépcsős modellt dolgoztak ki annak érdekében, hogy a sajtófigyelő vállalkozások jogszerűen használhassák fel az újságokban és az online médiában megjelent cikkeket.

Enne alapján az elmúlt hónapokban több megállapodás is született a piac legnagyobb szereplői között.

Újabb állomásához érkezett a Népszabadság Rt., a Ringier Kiadó Kft., az Axel Springer Kft., a Zöld Újság Rt., a Nemzeti Lap- és Könyvkiadó Kft. és a NAPI Gazdaság Kiadó Kft., a Népszavát kiadó Editorial Kft. és a Magyar Hírlap Kiadói Kft. által életre hívott jogérvényesítő tevékenység, amely a sajtótermékek jogszerű felhasználásának biztosítását célozta meg.

A január 3-án lezárult "Csak tiszta forrásból" elnevezésű kampányt a jogszerűtlen cikkfelhasználás türelmi időszakának március elejéig történő meghosszabbítása követte, amellyel a kiadók lehetőséget kívántak teremteni mind a sajtófigyelő társaságoknak, mind a sajtófigyelő szolgáltatást igénybe vevő vállalatoknak, pr-ügynökségeknek, hogy megteremthessék a jogszerű sajtófigyelési tevékenységre történő átállás feltételeit.

A lapkiadók és a leginkább érintett sajtófigyelő társaságok az elmúlt hónapokban intenzív tárgyalásokat folytattak, amelyek eredményeképpen több megállapodás is született az egyes kiadók és a sajtófigyelő társaságok között.

A megkötött szerződések szerint a sajtófigyelő cégek, illetve pr-ügynökségek immár egy - a cikkek jogdíjait is magába foglaló - modell alapján tudják kiszolgálni ügyfeleiket.

Az új, háromlépcsős modell több nyugat-és közép európai országban már bevált jogdíjfizetési gyakorlatnak a hazai médiapiaci viszonyokra optimalizált eredményeként született meg, és egyben a hazai lapszemlézés gyakorlatának reformját is jelenti.

A kiadók minden, jogkövető módon együttműködni kívánó sajtófigyelő vállalkozással egyforma irányelvek mentén, piaci alapon, a felhasznált cikkek mennyiségét is figyelembe véve állapodtak meg.

A www.Napi.hu Online Kft. (a NAPI Gazdaság című üzleti napilap, illetve a NAPI Online portál cikkeinek felhasználására jogosult társaság) március elején több megállapodást is kötött, többek között az Observer Budapest Médiafigyelő Kft.-vel, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft.-vel, a GY&K PR és Marketing Kft.-vel, az Internet Securities Magyarország Kft.-vel, valamint az IMEDIA Kft.-vel.

Ezeken túl a NAPI Online előrehaladott tárgyalásokat folytat másik két társasággal, az Inet Kft.-vel és az Access Hungary Kft.-vel. Az említett társaságok a hazai sajtófigyelő piac mintegy 90 százalékát fedik le, s immár legálisan nyújthatják szolgáltatásaikat.

Ezzel a sajtófigyelők és a kiadók közös érdekévé vált, hogy a többi, jogosítványokkal még nem rendelkező lapszemléző vállalkozás is legális csatornába terelje tevékenységét.

A modell lényege, hogy sajtófigyelő társaságok háromszintű díjat fizetnek a kiadóknak.

A havi hozzáférési díjért a kész cikkeket elektronikus úton kapja meg a médiafigyelő.

A másik két díj a végfelhasználói terminálok számától, illetve az általuk terminálonként letöltött cikkek számától függ. Az úgynevezett termináldíj ellenében kaphat kivonatot a végfelhasználó az írásokból, a letöltési díj fejében pedig a teljes cikkhez hozzáférhet.

Ez utóbbi - attól függően, hogy NAPI Gazdaság vagy NAPI Online anyagról van-e szó, illetve a végfelhasználó ügyfél kap-e kivonatot is - cikkenként 60-100 forint között változik. Az árait minden kiadó maga határozza meg.

A kiadók ügyelnek a versenysemlegességre, azaz egy kiadó minden sajtófigyelő felé ugyanazokat az árakat alkalmazza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×