eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Az állam 50 milliárdnyi áfával tartozik?

Szakértők 40-50 milliárd forintra becsülik azt az összeget, amellyel tartozhat az állam az adózóknak a tavaly év végéig hatályban lévő áfa-arányosítási jogszabály miatt.

Az ára-arányosítási jogszabály változása miatt az adózók több tízmilliárd forintot nem igényelhettek vissza tavaly év végén. A törvény szerint az a cég, amely állami támogatásban részesült, nem vonhatta le az összes, egyébként levonható áfáját.

A szakértők még tavaly tavasszal felhívták a figyelmet arra, hogy a hazai jogszabály ellentétes az unió 6-os direktívájával. Az európai bíróság tavaly ősszel egy, a magyarhoz hasonlító spanyol jogszabály esetében jogellenesnek minősítette az állam gyakorlatát, és az adózónak adott igazat.

Ellentétes az uniós joggal?

Adószakértők szerint éppen ezért a magyar jogszabályok is ellentétesek voltak az uniós joggal, és az áfa a magyar vállalkozóknak is visszajár, egészen a 2004. májusi csatlakozás időpontjáig. A Pénzügyminisztérium elismerte a hibát, és ez év január elsejétől rendezte a jogszabályt, azt azonban nem ismerik el, hogy a törvényt visszamenőlegesen kellene módosítani.

Az az adózó, aki az európai bíróság döntésének megfelelően jár el számíthat arra, hogy az adóhivatal bírságot vet ki rá, és csupán bírósági perrel próbálhatja a saját vélt, vagy valós igazát bizonyítani.

Rossz lenne a költségvetésnek

Szakértők szerint az sem biztos, hogy a bíróság egy magyar per esetében is a spanyolhoz hasonló döntést hozna. Az európai bíróságon ráadásul terjed az a gyakorlat, hogy egy ítélet hatálya nem visszamenőleges.

Ebben az új szemléletben nem kis szerepe van annak, hogy egyes perek esetében - ilyen például a magyar helyi iparűzési adó esete - egy, az adózónak kedvező, és visszamenőleges hatályú ítélet az egyes tagállamok költségvetését súlyosan megterhelheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

A 21 éves Muhari Eszter 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, s ezzel bronzérmes lett a párizsi olimpia női párbajtőr egyéni számában. A nap során öt asszójából négyet megnyert, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×