eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Pénz a párnában

Alacsony a magyar háztartások megtakarítási kultúrája - derül ki az Öngondoskodás Alapítvány felméréséből. A háztartások 35 százalékának egyáltalán nincs megtakarítása, és mindössze 3 százalékáról mondható el, hogy fél évre elegendő tartalékkal rendelkezik.

Marián Béla, a felmérésben szintén közreműködő Marketing Centrum kutatási igazgatója az InfoRádióban elmondta: még mindig fejletlen a megtakarítási kultúra Magyarországon.

A megkérdezettek 41 százaléka úgy érzi nem elég tájékozott ahhoz, hogy befektetési döntéseket hozzon.

Jellemzőek az előítéletek is, mint például, hogy a befektetések csak a gazdagoknak való. A nők valamivel konzervatívabbak a pénzügyekben a férfiaknál.

Az emberek ötöde nincs tisztában az infláció fogalmával, így nem lehet racionális pénzpiaci döntéseket hozni. Az inflációs várakozásokra egyébként erősebbre hat a pártállás, mint az iskolai végzettség – tette hozzá Márián Béla.

Gecser Ottó, az Öngondoskodás Alapítvány kuratóriumi tagja szerint a megtakarítási kultúra alacsony színvonalát mutatja, hogy a háztartások 23 százaléka csak egyfajta megtakarítással rendelkezik, ami tipikusan készpénz vagy folyószámlapénz, és mindössze 27 százaléka rendelkezik legalább három elemből álló portfólióval.

A gazdasági helyzet megítéléséről Márián Béla elmondta: a magyarok leginkább az ország gazdasági helyzetével elégedetlenek, ezután az általános életszínvonal következik, míg saját pénzügyi helyzetüket már valamivel jobbnak ítélik.

A vélekedésre a legnagyobb mértékben a pártszimpátia van hatással.

Temmel András, a felmérésben szintén közreműködő Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetségének főtitkára az InfoRádióban azt mondta: a magyarok nagy része rövid távú befektetésben gondolkozik, a biztonság mellett a könnyű hozzáférhetőség a legfontosabb szempont.

A megtakarítással rendelkezők közül nagyon kevesen veszik igénybe befektetési tanácsadók segítségét - tette hozzá Temmel András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×