Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csúcson a munkanélküliség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tovább nőtt a munkanélküliség 2005 utolsó három hónapjában.

A munkanélküliek száma 2004. október-decemberhez képest 47 ezerrel, 310 ezerre nőtt. A munkanélküliségi ráta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleménye szerint egy százalékponttal 7,3 százalékra emelkedett. A 2005-ös éves átlag 7,2 százalék.

A KSH szerint a tavalyi év utolsó negyedévében a foglalkoztatottak száma 46 ezer fővel 3,916 millióra nőtt. A munkavállaló korúak 65,2 százaléka jelent meg a munkaerő-piacon.

A munkanélküliség kiemelkedően magas a 15-24 éves korosztályban: 19,1 százalék.

A statisztika szerint a munkanélküliek csaknem fele (47,3 százalék) legalább egy éve keres állást.

Az Ecostat elemzője szerint az állástalanok számának emelkedése nem magyarázható azzal, hogy többen regisztráltatják magukat a munkaügyi központoknál. A KSH felmérése ugyanis nem a regisztrált munkanélkülieket veszi számba.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a felmérés előtti héten hány olyan ember volt, aki egyetlen óra fizetett munkát sem végzett.

Ékes Ildikó az InfoRádióban elmondta: a munkanélküliség növekedése részben a nyugdíjkorhatár emelkedésével magyarázható. Az idősebb korosztály ugyanis kiszorítja a fiatalokat a munkaerőpiacról. A sorkatonai szolgálat megszűnésével pedig a fiatalok is hamarabb kezdenek állást keresni.

Az elemző szerint a foglalkoztatási adatok azt mutatják, hogy nincs jelentős munkaerő-piaci kereslet.

Az Ecostat a nagyobb vállalatoknál végzett vizsgálatokat. Ezekből kiderül, hogy nem terveznek létszámbővítést, sőt, örülnek, ha a jelenlegi alkalmazottaikat meg tudják tartani.

Ennél magasabb munkanélküliség a 90-es évek elején volt Magyarországon, igaz, akkor az ellátás is magasabb volt.