eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Csúcson a munkanélküliség

Tovább nőtt a munkanélküliség 2005 utolsó három hónapjában.

A munkanélküliek száma 2004. október-decemberhez képest 47 ezerrel, 310 ezerre nőtt. A munkanélküliségi ráta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleménye szerint egy százalékponttal 7,3 százalékra emelkedett. A 2005-ös éves átlag 7,2 százalék.

A KSH szerint a tavalyi év utolsó negyedévében a foglalkoztatottak száma 46 ezer fővel 3,916 millióra nőtt. A munkavállaló korúak 65,2 százaléka jelent meg a munkaerő-piacon.

A munkanélküliség kiemelkedően magas a 15-24 éves korosztályban: 19,1 százalék.

A statisztika szerint a munkanélküliek csaknem fele (47,3 százalék) legalább egy éve keres állást.

Az Ecostat elemzője szerint az állástalanok számának emelkedése nem magyarázható azzal, hogy többen regisztráltatják magukat a munkaügyi központoknál. A KSH felmérése ugyanis nem a regisztrált munkanélkülieket veszi számba.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a felmérés előtti héten hány olyan ember volt, aki egyetlen óra fizetett munkát sem végzett.

Ékes Ildikó az InfoRádióban elmondta: a munkanélküliség növekedése részben a nyugdíjkorhatár emelkedésével magyarázható. Az idősebb korosztály ugyanis kiszorítja a fiatalokat a munkaerőpiacról. A sorkatonai szolgálat megszűnésével pedig a fiatalok is hamarabb kezdenek állást keresni.

Az elemző szerint a foglalkoztatási adatok azt mutatják, hogy nincs jelentős munkaerő-piaci kereslet.

Az Ecostat a nagyobb vállalatoknál végzett vizsgálatokat. Ezekből kiderül, hogy nem terveznek létszámbővítést, sőt, örülnek, ha a jelenlegi alkalmazottaikat meg tudják tartani.

Ennél magasabb munkanélküliség a 90-es évek elején volt Magyarországon, igaz, akkor az ellátás is magasabb volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×