eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Heatwave hot sun, Climate change, Global warming from sun and burning
Nyitókép: chuchart duangdaw/Getty Images

Cerberus miatt földi pokollá változik Dél-Európa, 50 fok körüli meleg is lehet

A Cerberus nevű hőhullám okoz extrém forróságot Dél-Európában, a hőség a hétvégén tovább fokozódik az Európai Űrügynökség (ESA) előrejelzése szerint.

Péntektől kezdve Európa földközi-tengeri országai egyes részein a hőség a 48 fokot is elérheti a régiót sújtó magas légköri nyomású, az antik görög mitológia alvilágának kapuját őrző háromfejű kutyáról, Cerberusról elnevezett rendszer érkezése miatt. A forróságot hozó légköri rendszer Észak-Afrika felől érkezett.

A hőhullám sújtotta országok vészhelyzeti intézkedéseket készítettek elő. Athénban és más görög városokban az állami munkahelyeken és számos magánvállalkozásban változtattak a munkaidőn, hogy a legmelegebb órákat elkerüljék, a klimatizált helyeket megnyitották a lakosság számára.

A Cerberust nyomon követő ESA arra figyelmeztet, hogy a hőhullámot Európa északi részei is érezni fogják. „Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Németországban és Lengyelországban komoly hőhullám várható, Szicília és Szardínia szigetén 48 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet” – áll az ESA friss közleményében.

Az Északi-sarkvidéken, Norvégia északi részén, Slettness Fyrben 28,8 fokot mértek – közölte csütörtökön az ország meteorológiai szolgálata; 1964 júliusában mérték a 27,6 fokos eddigi rekordot.

A madridi állatkert lakóit a héten fagyasztott étellel etették, hogy hűtsék a szervezetüket a hőségben. A pandák és a medvék görögdinnyés jégkrémet, a fókák fagyasztott szardíniát, az oroszlánok vödörnyi fagyasztott húst ettek.

Olaszországban televíziós hirdetésekben szólnak a városlakókhoz, hogy figyeljenek a háziállataikra, és rendszeresen látogassák idős hozzátartozóikat. Egy 44 éves milánói útépítő munka közben összeesett, majd meghalt, a boncolás eredményét még várják.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×