eur:
392.71
usd:
366.34
bux:
66745.39
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Egy kis ritmus segíthet kivédeni a leggyakrabban elkövetett jelszóhibákat

A kiberbűnözés a legjövedelmezőbb bűnözői forma jelenleg, mert akkora kárt okoz, mint a legnagyobb gazdaságok teljesítménye.

A Magyarországon évente történő kibertámadások száma több ezer is lehet, de sok kibertámadást be sem jelentenek a hatóságoknál, pedig 72 órája van arra a cégeknek, személyeknek, hogy az incidenseket jelezzék és azok transzparensek legyenek – mondta a Napi.hu-nak Zala Mihály, az EY Magyarország, IT- és technológiai tanácsadásért felelős vezetője.

Vannak olyan támadások, ahol adatot lopnak el vagy zsarolóvírust kapnak a szervezetek, és vannak olyanok, ahol észre sem veszik, hogy valaki behatolt az informatikai rendszerbe. Sokan azért sem tesznek bejelentést, mert kellemetlennek érzik a történteket, vagy félnek magukra felhívni a figyelmet.

A vállalati, szervezeti IT-biztonság a felhasználókon is múlik, ők pedig sokszor nem elég óvatosak, sem otthon, sem a hivatalos környezetben.

Sokaknak fogalma sincs arról, hogy mi a gmailes, a facebookos, a linkedines vagy a netbankos jelszava,

a rendszerekbe bejelentkezve maradnak, és folyamatosan úgy használják. Aki egy webáruházas vásárlásnál nem a felkínált biztonságos random jelszót használja, az veszélybe kerülhet. Egy jelszóemlékeztetővel bármikor újat lehet generálni, egy vásárlásnál ez nem jelenthet problémát. A társadalmat oktatni kellene, már az iskolában foglalkozni kellene azzal, hogy a privát adatainkat óvni kell – mondta Zala Mihály.

A szakértő szerint vannak jó offline jelszótároló programok, ha képtelenek vagyunk megjegyezni azokat. Egy-egy versrészletből is lehet jó jelszót generálni, vagy az általunk kedvelt dalból is. A betűket be lehet helyettesíteni számokkal is. Szerinte az a jó, ha tudjuk fejből a banki, a munkahelyi, és a saját levelezésünk jelszavait, és szerencsés ezeket 2-3 havonta módosítani. A böngészővel pedig nem kell megjegyeztetni azokat.

Hozzátette: nincs teljes biztonság, de a lényeg, hogy olyan mértékű csillapítások legyenek a cégek IT-rendszerében, amivel a hackereknek nem éri meg bajlódni.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×