INFORÁDIÓ
2022. augusztus 8. hétfő
László

hőség

árnyék

zöld

Elképesztő, mennyire hatékony lehet már egy zöldfal is

Elképesztő, mennyire hatékony lehet már egy zöldfal is

A Szegedi Tudományegyetem kutatásai szerint a városi zöldfelületek növelését leghatékonyabban a fás vegetációkkal lehet elérni, de számos más megoldással is nagyon léphetnénk előre.

A hőterhelést leggyakrabban a legmagasabb hőmérséklettel szokás érzékeltetni – mondta az InfoRádiónak Gulyás Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének adjunktusa.

A humán komfort kutatások ezzel szemben egy olyan Celsius-fok alapú indexet használnak a hőterhelés mérésére, ami a hőszabályozásunk, illetve a hőérzetünk négy legmeghatározóbb tényezőjét egybegyúrja:

  • a hőmérsékletet,
  • a légnedvességet,
  • a szelet és
  • a direkt napsugárzást.

Egy átlagos utcai környezetben burkolattal, épületekkel körülvéve, árnyék nélkül, negyven Celsius-fokos hőmérsékletű területen állva ezzel az indexszel kifejezve a testünket egy olyan terhelés éri, mintha

legalább 50-52 Celsius-fokos szobában ülnénk.

Gulyás Ágnes hozzátette: a városi zöldfelületek rendkívüli mértékben befolyásolják a hőérzetet, és akár életeket is menthetnek. Méréseik és modellezési munkáik alapján a leghatékonyabb árnyékolást, mikroklíma-javítást a fás vegetációkkal lehet elérni.

Az SZTE adjunktusa szerint ugyanakkor a faállomány telepítése mellett több más zöld megoldásnak is számos jótékony hatása van. Kiemelkedő jelentőségűek azok is, amelyek az épület komfortjára nézve kedvezőek, azt hűtik – például egy zöld tető vagy egy zöldfal.

"Nagyon érdekes számokat lehet erről olvasni. Például

egy hatékonyan működő zöldfal maximum tíz százalékát engedi az épületfal közelébe annak a napsugárzási energiának, amit kap: 20 százalékát visszaveri, 70 százalékát pedig elnyeli."

Gulyás Ágnes szerint tehát jó szigeteléssel, megfelelő nyílászárókkal és egy zöldfallal nagyon sok mindent tehetünk az épületeink termikus komfortjának javításáért. A zöld tető szintén jó hatású, mert nyáron kint tartja, télen pedig bent tartja a meleget egy épületben. A szakértő hozzátette: ezek most kritikus kérdések és kritikus számok, hiszen egy ilyen energiaválság idején ez valóban egy "pénztárcába nyúló kérdés".

Gulyás Ágnes kiemelte, kutatásaik arra irányulnak, hogy a zöldfelületek hatékonyságát minél jobban számszerűsítsék, ezzel is segítve a tervezést és a döntéshozást.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Életeket menthetnek a városi zöldfelületek a hőségben
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018