eur:
390.64
usd:
368.85
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Nyitókép: Pexels.com

Kezdődik a kirándulószezon, máris tarthatunk a kullancsoktól – ezekre figyeljen

A kirándulószezon kezdetével érdemes védőoltással felkészülni a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás ellen – hívta fel a figyelmet Póta György házi gyermekorvos.

Európában a kullancs által terjesztett betegségek, fertőzések tekintetében Magyarország közepesen fertőzött országnak számít. Az elmúlt évek enyhe téli időjárása viszont kimondottan kedvezett a kullancsok áttelelésének, így akár egész évben nagyobb valószínűséggel találkozhatunk velük – figyelmeztetett Póta György házi gyerekorvos.

A szakember elmondása alapján két olyan a kullancsok által terjesztett betegség van, amely az emberek esetében nagy mértékben jelentkezhet és veszélyes.

  • Az egyik a Borellia nevű baktérium által terjesztett Lyme-kór,
  • a másik pedig az FSME-vírus által kiváltott agyvelőgyulladás.

Utóbbi ellen oltással lehet védekezni, előbbi esetében pedig gyógyszerrel, miután egy baktériumról van szó – tette hozzá Póta György.

A gyerekorvos elmondta azt is, ha a kullancscsípés helyén kokárdaszerű bőrpír jelenik meg, akkor az Lyme-kórra utal, és azonnal orvoshoz kell fordulni. A vírusos agyvelőgyulladás esetében viszont bonyolultabb a helyzet, ugyanis – mint oly sok más vírusnál is – a legelső tünetek teljesen hasonlók a szezonális légúti betegségek szimptómáihoz. Ennek esetében néhány nap után viszont nem hogy megszűnnének a tünetek, hanem hirtelen egyre fokozódó idegrendszeri panaszok is jelentkeznek:

  • kínzó fejfájás,
  • kettős látás,
  • látászavar,
  • nagyon erős szédülés

– magyarázta.

Póta György azt is kiemelte, hogy a kullancsokat speciális, patikában kapható eszközökkel, a testük összenyomása nélkül szabad csak eltávolítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Borongós volt a hangulat hétfőn a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon részben a nehézségeket jelző német Ifo-index miatt, amire az euró tovább süllyedt, majd délután az EKB-elnök szavaira újabb ütést kapott az euró és féléves mélypontra bukott a dollárral szemben. Idehaza a forint folytatta a vesszőfutását, amelyet a költségvetési deficit megemelése és az EU-pénzek folyósítása körüli piaci aggodalmak táplálnak, és az euró napközben háromszor is 392-ig ugrott, majd rendre visszapattant. A dollár lendülete miatt vele szemben féléves mélypontra bukott a forint 370-es árfolyamszint mellett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 08:05
×
×
×
×