eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Életveszélyes a túlóra, de egyáltalán nem tilos

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint Magyarországon a munkaerő-elvándorlás miatt újra munkaerőhiány alakulhat ki, és a túlórák száma is növekedhet. Ez pedig a munkavégzés hatékonyságát is csökkentheti.

Egy friss jelentés szerint 2016-ban 745 ezer ember halt meg a rendszeres túlórázás miatt kialakult stroke-ban és szívbetegségben. A tanulmány szerint a legtöbb haláleset Délkelet-Ázsiában és a nyugati csendes-óceáni térségben fordult elő. Az 55 vagy annál több órás munkahét 35 százalékkal növeli meg a stroke és 17 százalékkal a szívelégtelenség miatti halálozást egy 35-40 órás munkahéthez képest.

A WHO jelentése azt is kimutatta, hogy a túlórák miatt elhalálozottak háromnegyede középkorú, illetve idősebb férfi. Bár a tanulmány a koronavírusos időszakot már nem fedte le, az Egészségügyi Világszervezet szerint az utóbbi évben a távoli munkavégzésben látott megugrás és a gazdasági problémák is növelhették a túlórázással kapcsolatban felmerült kockázatokat.

Magyarországon szigorú szabályozás van érvényben a rendkívüli munkavégzésről. A Munka törvénykönyve szerint naptéri évenként 250 óra rendkívüli munkaidő rendelhető el, de ha a munkáltató rendelkezik kollektív szerződéssel, akkor ez 300 órára emelhető. Külön megállapodással pedig akár 400 óra rendkívüli munkavégzés is elrendelhető.

Az azonban minden esetben igaz, hogy a túlórát csak indokolt esetben lehet elrendelni – mondta az InfoRádiónak Szűcs László ügyvéd. Hiszen a törvény egyik alapelve az, hogy

a munkavállaló szociális érdekeire is tekintettel kell lenni

ilyen típusú munkáltatói intézkedések esetében. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, ha például a hét végére kíván a munkáltató túlórát elrendelni, ami mondjuk egybeesik egy fontos családi eseménnyel, akkor a jogos szociális érdekekre hivatkozással a munkavállaló jogszerűen mondhatja azt, hogy a túlmunkán nem kíván részt venni – magyarázta a szakember.

A válság előtt sokat túlóráztatták a munkavállalókat, mert munkaerőhiánnyal küszködött a magyar gazdaság – ezt már a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke mondta az InfoRádióban. Palkovics Imre a közeljövőben sem számít kedvezőbb tendenciára. Emlékeztetett: a válság alatt volt egy megtorpanás, amikor a cégek még nem igazán tudták, hogyan alkalmazkodjanak a kialakult helyzethez, próbáltak megszabadulni a munkaerő egy részéről. Majd aztán kiderült, hogy a feldolgozóiparban még sincs olyan mértékű leállás, így

a megmaradt munkaerőt „maximálisan kihasználva agyontúlóráztatták az embereket, ami még most is jellemző”.

Hozzátette: várhatóan, ha a pandémiás időszak elmúlik, és a korlátozásokat feloldják, a magyar munkaerő egy része visszatér a jobban fizető nyugat-európai piacokra, Magyarország pedig ismét munkaerőhiánnyal fog küzdeni. „És az itt maradtaknak megint az lesz a sorsuk, hogy végetlenségig megpróbálják kihasználni a munkaerejüket.”

Szűcs László ügyvéd szerint a rendszeres túlmunka a munkavégzés hatékonyságát is csökkentheti az azzal járó negatív egészségügyi következmények mellett. „Ha 300-400 órát elérő túlmunkáról beszélünk, akkor egy idő után felmerül az a kérdés, hogy ez vajon mennyire áll összhangban az egészséges és biztonságos munkakörülmények megteremtésével, illetve, hogy ez hosszú távon nem hat-e ki a munkavállalónak az egészségére, továbbá arra, hogy hatékonyan végezze a feladatát.”

Egy korábbi kutatás szerint a magyar férfiak 61 százaléka dolgozik heti 40 óránál többet, míg a nőknek csaknem fele túlórázik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×