INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

karácsony

vendéglátás

koronavírus

gluténérzékenység

Ne essen kétségbe, ha gluténérzékeny rokon érkezik karácsonykor

Ne essen kétségbe, ha gluténérzékeny rokon érkezik karácsonykor

Infostart

Ha kedvezően alakulnak a járványadatok és lehetnek családi összejövetelek, felmerülhet a kérdés: hogyan vendégeljük meg a gluténérzékeny rokont az ünnepek idején? Van pár dolog, ami nagyon fontos, és olyan is akad, ami miatt nem érdemes aggódni.

A gluténérzékenyek étkezésével kapcsolatos tudnivalókat, tévhiteket összegzett a hirado.hu – a Haas gyűjtése alapján – annak reményében, hogy karácsonykor engedélyezettek lesznek a családi összejövetelek.

"Eredetileg" gluténmentes ételek: rengeteg hétköznapi étel önmagában gluténmentes, és a hagyományos karácsonyi menüben szereplő fogások egy része is ilyen. A halászlé, a töltött káposzta, bármilyen sült hús vagy hal és a köretek nagy része, például a rizs és a krumpli sem tartalmaz glutént. Arra azért figyelni kell, hogy a halászlé esetében hanyagoljuk a tésztát és a halat se forgassuk paprikás lisztbe. A keresztszennyeződésre mindig figyelni kell (vagyis a főzéskor a legjobb a gluténmentes ételeket teljesen külön elkészíteni, hogy még véletlenül se keveredjen bele nemkívánatos összetevő)!

Búcsú a finom édességektől? Korántsem, hiszen már olyan széles a megfizethető gluténmentes alapanyagok kínálata, hogy bárki könnyen varázsol mentes desszertet az ünnepi asztalra.

Fontos, hogy nemcsak a hagyományos liszt, de a sütőpor, sőt a pudingpor is tartalmazhat glutént,

ezért a hozzávalóknál is gondoljuk végig, hogy melyiket kell mentes változatra cserélnünk.

"Fejfájós" pékáruk: ettől a kérdéstől a kenyérsütésre vágyó vendéglátó feje fájhat, ugyanis akármennyire próbálkozunk, a búzalisztes fehérkenyér állagát nem lehet elérni mentes lisztkeverékekkel. Lehet a gluténmentes kenyér is nagyon finom, de talán érdemesebb ezeket és a péksüteményeket gluténmentes változatban a megfelelő helyeken megvásárolni.

Főzés a gyakorlatban: a gluténmentes ételeket mindig külön készítsük el, mindig külön kezeljük, ne tegyük egy tálba például a zsemlemorzsás és a kukoricalisztes rántotthúst, mert azt már nem fogyaszthatja egy gluténérzékeny. Ha neki főzünk, a legjobb, ha az egész menüt gluténmentesre tervezzük, hiszen így kerülhetjük el a legkönnyebben a keresztszennyeződést és megkönnyítjük saját dolgunkat is. Egy falat is megárt, a legkisebb gluténtartalmú összetevő is okozhat súlyos tüneteket.

Gluténmentesség és fogyókúra: Önmagában az, hogy egy termék gluténmentes, még messze nem jelenti azt, hogy egészséges is. Mivel a glutén hiánya befolyásolja az állagot és a tésztaszerkezetet, nagyon sok gluténmentes termék tartalmaz több cukrot vagy hozzáadott zsiradékot a megfelelő állag elérése érdekében, ezért is jobb őket házilag készíteni. Emiatt viszont a gluténmentes diétával fogyni próbálók dolga sem olyan egyszerű.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018