eur:
394.93
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Greenpeace Magyarország/Facebook

Gigászi halszörnnyel hívják föl a figyelmet egy égető problémára

Akadozik a műanyag újrahasznosítása Magyarországon. A műanyag szemét jelentős része – még ha szelektív gyűjtőbe is rakják – továbbra is hulladékégetőben, vagy -lerakóban végzi. Erre a problémára is felhívja a figyelmet a Greenpeace Magyarország siófoki akciója.

A Greenpeace Magyarországán a Műanyagmentes július nemzetközi programsorozat keretében a Siófoki Nagystrandon állít ki egy hatalmas, 3 méter hosszú fém pontyszobrot, és ebben próbálják összegyűjteni a strandon keletkező, eldobható műanyag hulladékot, amelyet a későbbiekben elszállítanak újrahasznosítás céljából. Az akcióval szeretnének egyfelől rávilágítani, hogy milyen hihetetlen mennyiségű eldobható, egyszer használatos műanyagot használunk mind a mai napig, másrészt figyelembe ajánlani a megelőzés lehetőségeit, valamint a fenntarthatóbb alternatívákat – fogalmazott az InfoRádiónak Simon Gergely, a szervezet regionális vegyianyagszakértője.

A szakember szerint, sajnálatos mód,

Magyarország meglehetősen hátul áll európai viszonylatban a műanyag úrhasznosítása terén.

Az utolsó adatok szerint körülbelül 31-32 százaléka hasznosul csupán a műanyag hulladéknak, miközben az európai átlag 40 százalék fölött van, azonban akad olyan ország, ahol a 70 százalékot is meghaladja az arány. Ráadásul az elmúlt években nehogy javult volna a helyzet, hanem romlott Magyarországon – tette hozzá Simon Gergely. A szervezet ezért kiemelt feladatként tekint arra, hogy a következő hónapok során felhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy szükséges lenne olyan intézkedések meghozatalára, amelyek révén egyrészt kevesebb műanyaghulladék keletkezne, amit viszont mégiscsak megtermelünk, az minél nagyobb arányban hasznosuljon újra.

A Greenpeace Magyarország szerint a probléma hátterében kettős ok húzódik: miszerint a szelektív gyűjtésnek az aránya továbbra sem kielégítő, sok helyen nem is lehetséges, lásd közterületek, illetve a jelenlegi gazdasági trendek sem igazán kedveznek a műanyag újrahasznosít – a kőolaj alacsony világpiaci ára is inkább az új műanyag gyártásának kedvez –, illetve nem kap kellő támogatást és segítséget a szektor – fogalmazott Simon Gergely, példaként említve, hogy a termékdíjból több mint 80 milliárd forintot gyűjt be az állam évente, aminek csak töredékét osztja ki hulladékhaszonsítára.

A szakember egyetértett, az alumíniumdoboz, amely bekerül a szelektív gyűjtőbe, biztosan újrahasznosításra kerül, ezért nagyon fontosnak tartanák, hogy az ilyen fajta hulladékot mindig, mindenki a szelektívbe tegye, hasonlóképp a PET-palackokat, amik szintén könnyen és hatékonyan újrahasznosítható műanyagok. De a polietilén fóliák, tiszta műanyag zacskók újrahasznosítsa is megoldott – tette hozzá. Azon műanyagok esetében, amelyek megtérülése viszont már kérdéses,

tilalmakra és korlátozó intézkedésekre, adókra van szükség.

Ezért is üdvözölte a zöldszervezet, hogy a közelmúltban a magyar parlament, illetve a kormányzat tilalmakról döntött – fogalmazott.

Simon Gergely végezetül megismételte: a cél az lenne, hogy amennyire csak lehetséges, megelőzzük az egyszer használatos műanyagok használatát a mindennapokban, és erről szól a Műanyagmentes július is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×