eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, a Protestáns Fórum vezetője beszédet mond a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díj átadása alkalmából tartott ünnepségen a Németajkú Református Gyülekezet Hold utcai templomában 2019. február 16-án. A díjat idén Kató Ibolya, az erdélyi, illyefalvi Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány (KIDA) vezetője vehette át.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Balog Zoltán: európai szintű, módszertanában is egyedülálló munkát folytat a református drogmisszió

Harmincöt éves a Magyarországi Református Egyház kábítószerfüggőkkel foglalkozó Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója (KIMM). A jubileum alkalmából Budapesten, a Hold utcai németajkú református gyülekezet templomában tartottak konferenciát szerdán.

Balog Zoltán református lelkész a konferenciát megnyitó áhítaton fontosnak nevezte, hogy megünnepeljék az elmúlt 35 évet, és "odategyék a nyilvánosság, az egészségpolitika, az egyház és a magyarság asztalára" történeteiket. Fontos elmondani, hogy vannak szabadulástörténetek, és van egy Jézus, aki megkeresi az elveszettet - mondta.

Balog Zoltán kitért arra: a drogmisszió lényege a találkozás, és az elmúlt 35 év a misszió munkatársait is alakította, nemcsak azokat, akik a misszió intézményeiben "gyógyultak vagy nem gyógyultak".

Felidézte: a ráckeresztúri drogterápiás otthonból sokáig a Hold utcai templomba jártak istentiszteletre az otthon lakói, és előfordult, hogy a templom elől vitték el a rendőrök a rehabilitációban részt vevő, körözött fiatalt.

A külvilág ugyanis "nem változik csak azért, mert te úgy gondolod, hogy megváltozol". "Ugyanoda megyünk vissza az életünkbe, ahonnan eljöttünk, amikor elkezdődött bennünk a változás. (...) Mégis, minden kudarc, botlás, tévút ellenére ünnepelhetjük együtt a szabadságot,

a szabadulást és ezt az élményt, ezt az erőt megoszthatjuk másokkal is" - fogalmazott Balog Zoltán.

Csiki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: az addiktológiai ellátás messze túlmutat az egészségügy keretein, valójában az emberség lényegét érintő kérdés. A KIMM 35 éves működése pedig jelzi, hogy a református egyház megtalálta a válaszokat az addiktológia szakmai és emberi kérdéseire, és megbízható, jó megoldást nyújt a hozzá forduló rászorulóknak.

A kábítószer-fogyasztás ugyanis nemcsak egészségügyi probléma, a jelenség gyakran a céltalanságra, az értelmetlen életre adott kétségbeesett reakció.

A gyógyuláshoz pedig a szakszerű segítségen túl útmutatásra, reményre, emberi kapcsolatokra, tartalmas feladatokra és célokra is szükség van

- mondta a helyettes államtitkár.

Komplex hálózattá fejlődött

Erdős Eszter református lelkipásztor 1984-ben Budapesten, a fasori református templomban indította el a kallódó fiatalok bibliaóráját, amelyre főként drogfüggő fiatalok jártak. A református lelkésznő 1986-ban alapította meg Magyarország legrégebbi drogrehabilitációs otthonát a Pest megyei Ráckeresztúron. Az egyház drogmissziós szolgálata azóta komplex hálózattá fejlődött.

A Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon 18 és 35 év közötti férfiaknak segít megszabadulni a kábítószerfüggésüktől.

A leszokást nem segítik gyógyszerekkel, a gyógyulás kulcsa az erősen szabályozott közösségi élet, az egyéni és csoportos terápia, valamint az imádság ereje. A terápia átlagosan egy évig tart.

A Fiatalkorúak Drogterápiás Otthona, a szintén Ráckeresztúron működő Tinirehab tizennyolc év alatti kábítószer- és alkoholfüggő fiúkat gyógyít, emellett kezelnek számítógépfüggő gyerekeket is. A 35 férőhelyes bentlakásos rehabilitációs otthont 2015 decemberében adták át.

A drogmisszió működteti a budapesti Válaszút drogkonzultációs irodát, amely szerhasználóknak, illetve hozzátartozóiknak nyújt segítséget. Szolgáltatásai között szerepel egyéni és csoportos konzultáció, család- és párterápia, nappali ellátás.

A Dunaújvárosi drogambulancia integrált egészségügyi és szociális ellátást nyújt szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak.

A református drogmisszió drogprevenciós műhelye a Tisztás közösségi hely Budapesten. Az ifjúsági szabadidős klubban fiataloknak segítenek a pozitív énkép kialakításában, önmaguk megismerésében és elfogadásában.

A 2015-ben megnyitott Adna Café a református drogmisszió kávézójaként egyszerre segíti a függőséggel küzdő fiatalok felépülését és nyújt közösségi és kulturális teret Budapesten, a Kálvin tér mellett. "Ennek az volt a célja, hogy a nem drogozó fiatalokkal is találkozzunk, a megelőzésben is ott lehessünk" - mondta az InfoRádióban Erdős Eszter. Arról is beszélt, hogy más projektek mellett iskolákba is járnak drogprevenciós programokkal, és a társadalom számára érzékenyítő programokat is szerveznek, hogy megértsék a drogfüggő fiatalok problémáit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×