eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A nagy kérdés: tanuljon-e a gyerek a nyári szünetben?

A nagy kérdés: tanuljon-e a gyerek a nyári szünetben?

Fontos egy átmeneti idő biztosítása a gyerek számára a tanév vége és az aktív pihenési időszak között - hívta fel a figyelmet az InfoRádió által megkérdezett klinikai szakpszichológus. Kalamár Hajnalka szerint az lenne a jó, ha a gyerekek pár napot a nyári szünet elején azzal töltenének, amivel szeretnének, és csak utána kezdődne a nyaralás, a tábor vagy sportprogram.

Egy stresszesebb időszak után a gyermekek számára is túl nagy váltást jelent, hogy az iskola szünet beköszöntével azt csinálnak, amit akarnak vagy éppen sok programot szerveznek a számukra. Ezért átmenetre, lassú alkalmazkodásra van szükség – mondta az InfoRádiónak Kalamár Hajnalka klinikai szakpszichológus.

A szakember emlékeztetett arra, hogy ilyenkor, egy adott szakasz végéhez köthetően lázas, hasfájós megbetegedések is előfordulhatnak.

Az átmenet életkoronként és személyiségtípusonként is eltérő.

A kamaszokat érdemes pár napig békén hagyni,

hogy saját maguk regenerálódjanak. Néhány nap múlva aztán készen állnak az aktívabb szabadidős programokra is – vélekedett.

A kisiskolások esetében érdemes strukturálni az időt, mert ebben a korban, ha nincsenek meg a keretek, az bizonytalanságot okoz. Ezért meg kell beszélni velük, hogyan fogják tölteni ezeket a napokat, és úgy ötvözni a programokat, hogy abban jusson idő a pihenésre és az aktív kikapcsolódásra is – fejtette ki a klinikai szakpszichológus.

Kalamár Hajnalka szerint

nyáron a tanulást nem szabad szóba hozni sem egy darabig.

Fontos, hogy az aktív és a passzív pihenés egyensúlyban legyen, és az is, ha a szülők megbeszéljék a gyerekkel, mihez van kedve. A szünidő alatt a mozgásra is hangsúlyt kell helyezni, hiszen ezzel a gyerekek úgy regenerálódnak, hogy fizikailag is megerősödnek.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy negatív következményekkel járhat, ha a gyerek ha túl sok időt tölt az interneten. Azt tanácsolta, hogy napi 1-2 óránál többen ne játsszon a számítógépen, míg az óvodás korúak csak alkalmanként barangoljanak a világhálón. Ezt csak akkor lehet megvalósítani, ha a szülők megtervezik a napközbeni programot – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×