eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Van, ahol templomban is esküdhetnek a melegek

A norvég evangélikus egyház Trondheimben tartott zsinata olyan eljárásról döntött, amelynek értelmében lehetővé válik homoszexuális párok egyházi esketése. Szerdától templomban is házasságot köthetnek majd a melegek a skandináv államban.

A zsinat 112 résztvevője közül 89-en szavaztak a javaslat mellett. A gyűlés egy évvel korábban hagyta jóvá a homoszexuálisok templomi házasságkötését. Az új liturgia számára a hagyományos szöveget kisség módosítani kellett, így abban többé nem az szerepel a "menyasszony és vőlegény" fordulat. Emellett a korábbihoz képest más szöveghelyeket is idéznek a Bibliából.

Az anyakönyvvezető hivatalában már 2009 óta mondhatják ki a boldogító igent Norvégiában a meleg párok. A templomi esküvőt illetően azonban Norvégia a többi Skandináv államhoz képest lemaradásban volt, hiszen Dániában ezt 2012-től, Svédországban pedig már 2009-től lehetővé tették.

"Ezen a napon válik valóra egy ima és egy álom. Nem szabad egyetlen párt sem elutasítani" - jelentette ki a homoszexuális Gard Sandaker-Nilsen, aki résztvett a zsinaton. Ole Kristian Kvarme oslói püspök, aki az új szabályozást támogatta ugyanakkor elismerte, hogy a döntés gondot is jelent majd.

A melegházasságok elleni tiltakozásul Oyvind Bard Benestad lelkész azonnali visszavonulását jelentette be a norvég evangélikus egyháztól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×