eur:
394.45
usd:
368.22
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Így kerülhetjük el az SMS-nyakat

Manapság az egyik legnépszerűbb ajándék az okostelefon. Gyakran úgy tűnik, az életünk függ ettől az állandó társtól, amely számos különféle módon kapcsolódik az emberi testhez: megbújik a zsebünkben, a retikülünkben vagy ügyesen összeköti a vállunkat és a fülünket. Ez utóbbi használati mód meglehetősen hamar érezteti a telefonáló közérzetére gyakorolt hatását, hiszen egy idő után igen fárasztóvá válik ez a testtartás, és nem csak a fülünk lesz kényelmetlenül meleg, hanem a nyakunk is nyilallni kezd. És bár a vörös fül nem olyan probléma, amely munkát adna a gerincgyógyászoknak, a túlzott okostelefon-használat egy másik következménye azonban annál inkább: ez az úgynevezett "SMS-nyak".

Az SMS-nyak kifejezés annak a fájdalomnak és esetleges gerincbántalomnak a leírására használatos, amelyet az okoz, hogy hosszabb időn át folyamatosan lehajtva tartjuk a fejünket, amikor a kezünkben tartott mobiltelefon, tablet vagy egyéb vezeték nélküli elektronikus eszköz képernyőjét nézzük.

A probléma fizikai oka rendkívül egyszerűen megmagyarázható: az emberi fej 5 kg súlyú is lehet, és amikor a fejünket gyakran akár 60 fokos szögben lehajtva fixírozzuk elektronikus eszközeink képernyőjét, a nyak izmainak 5-szörös súlyt kell megtartaniuk. Így a fej megváltozott helyzete és a gravitáció következtében a nyaki izmokra nehezedő nyomás meghaladhatja a 25 kilogrammot is.

Váll- és nyakizmaink tehát emiatt a kényelmetlen fejtartás miatt fokozott megterhelésnek vannak kitéve, amelynek hosszú távú következményei közt szerepel az idővel egyre súlyosabbá váló nyakzsibbadás, nyakfájdalom, a nyaki izmok merevsége és a fejfájás.

Ennek a problémának a kiküszöbölése érdekében Margareta Nordin professzor, a gerincgyógyászok és a gerincbetegségekkel foglalkozó szakorvosok legnagyobb nemzetközi képviseleti szervezetének elnöke azt ajánlja, hogy a nap folyamán gyakran tegyük le mobil eszközeinket a kezünkből, nyújtogassuk a nyakunkat, és figyeljünk arra, hogy pihentessük a fejünket.

Thomas Blattert professzor, az EUROSPINE titkára ezt azzal egészítette ki, hogy az SMS-nyak tüneteire feltétlenül oda kell figyelni, mert a probléma egyre elterjedtebb, és mert az SMS-nyak elsősorban a fiatalabb, egyébként egészséges generáció körében fordul elő.

Ezért a szervezet azt javasolja, hogy rendszeresen tornáztassuk a nyakizmainkat, hogy azok megerősödjenek, és így kevesebb terhelés érje a gerinctáji és a hátizmokat.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×