eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az elhízás és a mozgáshiány a prosztatarák esélyét is növeli

Az elhízás jelentősen növeli a prosztatarák kialakulásának esélyét és rontja a már meglévő betegség prognózisát - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója. Nyirády Péter hozzátette, már napi húsz perc kerékpározás is több mint a harmadával csökkenti annak rizikóját, hogy egy prosztatarákos férfi ebben a betegségben haljon meg.

Az elhízás jelentősen növeli a prosztatarák kialakulásának esélyét és számottevően rontja a már meglévő betegség prognózisát – mondta Nyirády Péter.

„Egyértelműen kimutatható, hogy leginkább a metabolikus szindrómán belül a centrális típusú elhízás, tehát a haskörtérfogat jelentős mértékben befolyásolja a prosztatarák kialakulásának valószínűségét és érdekes módon a kimenetelét is, tehát jobbak a kilátások, ha nincs centrális elhízás” - fogalmazott a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója.

A prosztatarák elsősorban az 50 év felettieket érinti, és ebben a korosztályban a magyar férfiak kétharmada elhízott – mondta Nyirády Péter. Hangsúlyozta, hogy a túlsúly nemcsak a prosztata rosszindulatú megbetegedésében játszik fontos szerepet, hanem a kór kimenetelét és a terápia hatékonyságát is jelentősen rontja.

Az elhízott prosztatarákos férfiak esetében mind a sugárkezelés, mind a műtéti ellátás eredményessége rosszabb, mint azoknál a daganatos férfiaknak, akiknek testsúlya ideálisnak számít. Emellett, elhízás esetén a tumor többnyire agresszívebb is, és nagyobb a kiújulás esélye is. Az igazgató szerint a túlsúlyos betegek sebészeti szempontból is nagyobb kihívást jelentenek, továbbá a műtét utáni sikeres rehabilitáció és sebgyógyulás esélye is kisebb náluk.

A korai diagnózis kulcsfontosságú, ennek jegyében november 19-én ingyenes, regisztrációhoz kötött szűrést tart a klinikán. A testsúly optimalizálásával, valamint a mozgás beiktatásával számos urológiai betegség, köztük a prosztatarák kialakulása is jelentősen csökkenthető, a már kialakult tünetek enyhíthetőek, és a betegség kimenetele is egyértelműen javítható – mondta Nyirády Péter.

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója az ideális testsúly elérését és a rendszeres testmozgást tartja a megelőzés legfőbb pillérének. Hangsúlyozta: már napi húsz perc kerékpározás is több mint a harmadával csökkenti annak rizikóját, hogy egy prosztatarákos férfi ebben a betegségben haljon meg, mégis évente csaknem 1500 férfi veszíti életét emiatt Magyarországon.

„Sajnos a betegek mindig az orvostól vagy a gyógyszertől várják a megoldást. Egy betegség soha nem jön jókor. Azt kell megnézni, mit tehetünk. A vizsgálati adatok alapján egyértelműen kimutatható, hogy nem túl megerőltető mozgással is jelentős mértékben lehet az életkilátást javítani. Igenis van mit tenni, küzdhet a beteg a betegség ellen!”

A klinikaigazgató szerint, ha egy prosztatarákos beteg mindössze húsz percet kerékpározik naponta, akár 39 százalékkal is csökkentheti annak esélyét, hogy ebben a kórban haljon meg, de már azoknak a betegeknek is 32 százalékkal javulhat az eredményük, akik hetente legalább másfél órát gyors tempóban sétálnak.

Magyarországon a prosztatarák a férfiak második leggyakoribb rosszindulatú daganata, évente 4500 új beteget diagnosztizálnak, és csaknem 1500-an halnak meg emiatt minden évben. Nyirády Péter szerint az 50 év felettieknek érdemes évente eljárniuk szűrésre, de ha a családban másnál is előfordult ez a betegség, akkor már 40 éves kor körül célszerű elvégeztetni a mindössze néhány perces vizsgálatot - mondta a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×