eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Háromezer éves írás egy korsón

Dávid király idejéből való háromezer éves szöveget találtak egy korsó-töredéken Jeruzsálemben, de senki sem érti, mit írtak a cserépre egy ősi kánaáni nyelven.

Ez az eddigi legrégebbi Izraelben talált alfabetikus írás, a Kr.e. 10. századból származik. Az eddig fellelt legősibb szöveget 250 évvel későbbre, Ezékiás júdeai király korára, a Kr.e. 8. század végére datálták - közölte a Maariv című izraeli lap csütörtökön.

Az ókánaánita nyelven írt szöveget tartalmazó cserepet a jeruzsálemi óvárosban a Templom-hegy déli tövénél ásták elő együtt hat másik cserépedény maradványaival, a kerámia-töredékeket egy feltárás alatt lévő Kr.e. 10. századi ház padlójának feltöltéséhez használták annak idején. A felirat szövege nem teljes, egy nagyobb, az amfora tetejénél körkörösen futó írás része lehetett. Az ókánaánita nyelvet és írást a héber királyság megerősödése előtt használhatták a városban élt jebuzeusok.

Balról jobbra írva 2,5 cm nagyságú m, q, p, h, n, (talán) l, és n betűket vélnek kiolvasni a tudósok, értelmük azonban rejtély a szakemberek számára. Az ásatásokat vezető Eilat Mazar, a Jeruzsálemi Héber Egyetem régésze úgy véli, hogy a szöveg a korsó tulajdonosának nevét vagy lakóhelyét jelölhette, esetleg a benne tárolt dolgok nevét.

Már 2012 végén megtalálták a titokzatos szöveget tartalmazó cserepet, de csak most hozták nyilvánosságra, miután több izraeli tudós is hiába próbálkozott megfejtésével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×