Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kisgyerekek is lehetnek okostelefon-függők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egészen kis gyerekek is lehetnek okostelefon-függők, ezért brit szakértők arra intik a szülőket, hogy ne engedjék csemetéiket sokat játszani a készülékekkel.

Hosszabb távon súlyos mellékhatásokkal küszködhet majd az a gyerek, akinek hagyják, hogy naponta órákon át babrálgassa a telefont - figyelmeztet Richard Graham, a téma szakértője. Graham indított három évvel ezelőtt elsőként Nagy-Britanniában úgynevezett technológiafüggőségi leszoktató programot.

A szigetország legifjabb, függőséggel küszködő betege egy négyéves kislány. Szülei hagyták, hogy akár négy órán át is a kezében legyen iPad, aminek aztán az lett a következménye, hogy amikor megvonták tőle a készüléket, a gyermek krónikusan vigasztalan lett, és állandóan visszakövetelte a táblagépet.

Graham szerint a legifjabb technológiafüggők hasonló elvonási tünetektől szenvednek, mint az alkoholisták vagy a kábítószer-élvezők.

"A mai gyerekek szinte a születésüktől hozzáférhetnek a világhálóhoz. Látják, hogy szüleik játszanak mobiltelefonjukkal, erre ők is ugyanezt akarják. Nehéz eldönteni, hogy engedjünk-e nekik, mivel a készülék hasznos jutalmazási és nyugtató eszköz, ám ha valaki nem tudja a mértéket, nagyon veszélyes lehet az engedékenység" - idézte a The Sunday Times című brit lap Grahamet.

A szakértő kidolgozott egy 28 napos leszoktatási programot, afféle "digitális detoxikálót", amely nemcsak a mobilozásból, hanem a számítógépes játékokból is kijózanító hatású.

A lap megjegyzi, hogy a múlt héten olyan tanulmány jelent meg, amely szerint a brit szülők több mint fele hagyja játszadozni csecsemőjét mobiltelefonjával, 14 százalékuk akár napi négy órán át.

"Ez rendkívül sok idő, tekintettel arra, hogy a 3-12 hónapos csecsemők naponta csak 10 órát vannak ébren" - hangsúlyozta a felmérést végző babies.co.uk honlap vezérigazgatója, James Macfarlane.

Brit pszichiáterek becslése szerint az utóbbi három esztendőben 30 százalékkal nőtt a technológiafüggő felnőttek száma a szigetországban.