Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem viselhet Galliano-ruhát az Euróvíziós Dalfesztivál izraeli versenyzője

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem viselhet John Galliano által tervezett ruhát az izraeli versenyző a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon: a nemzeti tartalomszolgáltató hatóság a divatdiktátor két évvel ezelőtti antiszemita megnyilvánulására hivatkozva indokolta döntését.

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy Galliano állítja: nem is ajánlotta fel szolgálatait a dalversenyen Izraelt képviselő Moran Mazornak. A tervező szóvivője, Liz Rosenberg szerint a hír, amely szerint Galliano beleegyezett az énekesnő ruhájának elkészítésébe, hamis, és soha semmilyen "hivatalos levélváltás" nem történt a művész stylistja és a divatdiktátor között.

A fellépő ruha ügye kisebb felháborodást váltott ki Izraelben. A helyi sajtó Mazort idézve számolt be arról a múlt héten, hogy az énekesnő számos tervezőt felkeresett a versenyre szánt ruhája elkészítése ügyében, és Galliano elfogadta az ajánlatot. Ezután az állami kézben lévő, a versenyt is közvetítő Izraeli Tartalomszolgáltató Hatóság (Israel Broadcast Authority) vezető beosztású munkatársa levélben tájékoztatta Mazor képviselőit arról, hogy "semmilyen körülmények között" sem viselhet Galliano-ruhát az énekesnő a dalfesztiválon.

A döntést Galliano két évvel ezelőtti kirohanásával indokolta, amikor a divatdiktátorról nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen antiszemita kijelentéseket tesz egy párizsi kávézóban. A tervezőt 2011-ben elbocsátottak a Dior-divatháztól, egy francia bíróság pedig ugyanebben az évben hatezer eurós felfüggesztett pénzbüntetésre ítélte, miután bűnösnek találta antiszemita viselkedés vádjában. Galliano azóta elismerte, hogy alkoholfüggősséggel küzd. Az elmúlt két évet a felépülésnek szentelte, és bocsánatot kért a zsidó közösségtől.

A levél felháborodást váltott ki az antiszemitizmus ellen küzdő Anti-Defamation League nevű New York-i szervezet igazgatójából, Abraham Foxmanból, aki elmondása szerint többször is találkozott Gallianóval az elmúlt két évben, és hiszi, hogy a tervező bocsánatkérése őszinte volt. Úgy vélte, az, hogy Izrael nem hajlandó elfogadni a tervező bocsánatkérését "arrogáns és bosszúvágyó" magatartást sugall.

Galliano nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről, és Mazor sem reagált a megkeresésekre. Az énekes stylistja állítja, hogy továbbra is kapcsolatban van Galliano asszisztenseivel a ruha megtervezésének ügyében, habár elismerte, hogy soha nem beszélt a tervezővel.

Az idei Eurovíziós Dalfesztivál május közepén lesz a svédországi Malmőben.