eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Cigaretta helyett - marihuána

Az 1975-ben megkezdett hivatalos felmérések óta az amerikai tinédzserek cigaretta- és alkoholfogyasztása most érte el az eddigi minimumát, ám a marihuána népszerűsége jelentősen nőtt a korosztály körében.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) felmérésében megkérdezett végzős középiskolások alig 19 százaléka mondta, hogy dohányzott az elmúlt hónapban, míg az 1990-es évek közepén ez az arány - rekordnak számító - 36,5 százalék volt. A Monitoring the Future elnevezésű felmérés szerint a dohányzás mértéke minden kamasz körében csökkent az előző évhez képest. A kutatók szerint ez nagymértékben a teljesen dohányzásmentes helyeknek és a magasabb cigarettaáraknak köszönhető.

Noha az alkohol továbbra is meglehetősen népszerű a kamaszok körében, a kiskorúak alkoholizálása és a mértéktelen ivászat is jelentősen visszaesett. Az 1975-ben megkezdett hivatalos felmérések óta az amerikai tinédzserek cigaretta- és alkoholfogyasztása most érte el az eddigi minimumát.

A tinédzserek marihuána-fogyasztása a negyedik egymást követő évben tovább nőtt 2011-ben, ami nagy kontrasztot jelent az előző évtizedben tapasztalt drámai visszaesés után. Az eredmények szerint a naponta marihuánát fogyasztó végzősök aránya az elmúlt harminc évre visszatekintve most éli a virágkorát. A 12. osztályosok 36,4 százaléka állította, hogy füvezett az elmúlt évben és 6,6 százalékuk ismerte el, hogy naponta él a könnyű droggal.

A Michigani Egyetem kutatóinak vezetésével készített éves felmérés nyolcadik, tízedik és tizenkettedik osztályos tanulók bevonásával készült. A szakemberek 400 állami-, illetve magániskolában tanuló mintegy 47 ezer diákot kérdeztek meg. A 2011-es felmérés először tartalmazott szintetikusmarihuána-fogyasztásra vonatkozó kérdést. A Spice és a K2 néven futó szereket gyógyfüvek, fűszerek és vegyszerek keveréke alkotja. A végzősök több mint 11 százaléka ismerte el, hogy élt ezekkel az anyagokkal idén.

Ehhez a két fajtához eddig legálisan lehetett hozzájutni az interneten, a benzinkutaknál és egyéb helyeken, ám idén egy szövetségi határozat betiltotta a szintetikus szerek egy részét. A tervek szerint jövőre már a fürdősó is bekerül a kérdőívbe: az egyre népszerűbb utcai drognak számító anyagot ugyanis az LSD-hez és a kokainhoz hasonló hatása miatt fogyasztják előszeretettel a fiatalok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×