eur:
404.66
usd:
374.06
bux:
74301.17
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Túlreagálta a veszélyt a brit repülési hatóság?

Nem kellett volna lezárni a brit légteret, hiszen az Izlandi vulkánból érkező hamufelhő nem volt veszélyesen sűrű - mondják egyre többen Nagy-Britanniában. A számos európai országban bevezetett légtérzár miatt tízezrek nem tudtak elutazni vagy hazatérni, a légitársaságokat pedig óriási kár érte.

Nem borította vulkáni hamu a teljes brit légteret, a felhő gyakran olyan vékony volt, hogy nem okozott volna gondot a gépeknek átrepülni rajta. A brit polgári légi közlekedési hatóság egyik vezetője, Jim Mckenna ezt el is ismerte: "A válság kezdetén természetesen nem voltak pontos adataink. Az is igaz viszont, hogy a hamufelhő az Egyesült Királyság fölött sokszor kimutathatatlan volt."

A brit légügyi hatóság (NATS) annak a számítógépes modellnek az elemzése után hozott döntést a légtér lezárásáról, amelyet a brit meteorológiai szolgálat készített a hamufelhő sodródásáról. Ezek pontosságát a szervezet kutatórepülőjének kellett volna ellenőriznie, amely azonban nem szállt fel: éppen átfestették.

Az újabb vizsgálatok azt mutatták, hogy a hamufelhő vastagsága valójában csupán huszada volt annak, ami a repülési szakértők és a repülőgépgyárak veszélyesnek tartanak.

A repülési moratórium óriási veszteséget okozott a légitársaságoknak, amelyek közül több azt tervezi, hogy a szennyeződésről készült műholdfelvételeket felhasználva kártérítést követel az európai kormányoktól.

A brit légi közlekedésben lassan normalizálódik a helyzet, bár közel 35 ezer utas még mindig nem tudott hazatérni kényszerűségből meghosszabbított utazásáról. A légtérzárlat miatt félmillió brit ragadt külföldön.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában összességében óvatos elmozdulások vannak egyelőre, a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×