Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiszakadó mellimplantátumok miatt visszahívási akció

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mellimplantátumainak visszahívására kényszerül egy francia gyártó, amelyről vizsgálat derítette ki, hogy félretájékoztatott az implantátumokban lévő szilikonnal kapcsolatban.

A már megműtött nőkre újabb beavatkozás várhat, becslések szerint Európa- és Amerika-szerte több tízezer nőt érint az ügy. A dél-franciaországi cég 66 országba exportálja termékét.

A gyártó PIP nem engedélyezett szilikont használt. Ellenőrzés derített fényt arra, hogy a cég nem a feltüntetett anyagot, hanem mást tölt az implantátumokba - számolt be a Le Parisien című lap szerdán. Az anyag a "legkevésbé sem felelt meg az előírásoknak" - mondta Jean-Claude Ghislain, a francia egészségügyi biztonságért felelős Affsaps ügynökség munkatársa.

A csalásra orvosok jöttek rá, miután szokatlanul sok nőnél szakadt el az implantátum, így utólagos operációra szorultak. Az Affsaps ezek után elrendelte a termék visszahívását. A nőket értesítik, mindannyiukra mammográfiás vizsgálat vár.

Saját forrásai szerint a PIP 1992 óta 200 ezer mellimplantátumot adott el, az engedély nélküli szilikont 2006 óta használták. Franciaországban mintegy félmillió nő nagyobbítatta meg mellét, közülük 30 ezer kaphatott PIP-implantátumot. A gyártó ellen már az ügyészség is vizsgálódik.

"Miután az implantátum elszakad, a mell deformálttá válik, ezért újabb műtétre van szükség. Emellett heveny gyulladás alakulhat ki" - mondta Ghislain.

A szilikon normális esetben nem okoz betegséget, a gyártó által használt szilikongél tulajdonságai felől azonban kétségek vannak.