eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egymillió dollárt kap az állatai elhullásairól elhíresült kínai állatkert

Hétmillió jüant (1,03 millió dollár) utalt az északkelet-kínai Liaoning tartományi főváros kormányzata annak a helyi állatkertnek, amelyben rövid idő során 11 szibériai tigris és több más állatfaj példánya pusztult éhen a pénztelenség miatt; a felelősök után még nyomoznak - közölték helyi illetékesek.

A tájékoztatás szerint ötmillió jüant az állatok védelmére kell a felhasználóknak fordítaniuk, míg a fennmaradó kétmilliót a működési, irányítási költségek fedezésére kapják.

Senjang város azt követően döntött a pénz folyósításáról, hogy a napokban nagy visszhangot váltott ki a hír, miszerint az elmúlt három hónapban a vadállatok állatkertjében 11 védett szibériai tigris halt éhen, mert állítólag nem volt elég pénz az etetésükre.

A városi kormányzat három munkacsoportot hozott létre: az állatok ellátásának és védelmének előmozdítására, a tigrisek tömeges elhullása okainak kiderítésére, és az állatkerti vezetés feladatainak részbeni átvételére.

Az állatkertnek, amely többségi magántulajdonban van (a senjangi kormányzatnak 15 százalékos részesedése van benne), hírek szerint nem ment jól, és ezért olcsó csirkecsontokkal, naponta egy-két döglött szárnyassal etették a vadmacskákat.

November óta az állatkert állítólag megkapta az állatok etetésének fedezetéül szolgáló napi 18 ezer jüant (2600 dollár), de a tigrisek egy része a korábbi éhezéstől már olyan betegségben, bélfertőzésben, vagy vesebetegségben szenvedett, ami a pusztulásukhoz vezetett.

A szibériai tigris a világ kihalófélben lévő ritka állatfajtája; feltételezések szerint vadon mindössze 350-400 él belőle. Kínában védett állat, elejtéséért halálbüntetés járhat.

A senjangi állatkertben uralkodó állapotokat jól érzékelteti egy nemrégiben napvilágra került jelentés, miszerint a területén csak januárban összesen 26 állat pusztult el, köztük - a már említett tizenegyből - négy szibériai tigris, egy-egy vörös koronás daru, rhesus majom és barnamedve, valamennyien védettek. Emellett tevéket, egy afrikai oroszlánt, jakot, struccot, gazellát és két lovat is említ a dokumentum.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×