eur:
392.12
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Tudta, hogy depressziót az ételek is okozhatnak?

Ételintolerancia esetén a depresszió kezelésében használt gyógyszerek és a különböző pszichoterápiás módszerek sem nyújtanak megoldást, ha a tüneteket kiváltó okot nem szüntetjük meg. Létezik-e kapcsolat a táplálkozás és az érzelmek közt? A kérdésre már az ókorban is keresték a választ, az összefüggés azonban csak a modern kor kutatási eredményeinek segítségével vált világossá.

Lucretius római költő szavai jól mutatják, hogy már az ókorban felismerték: bizonyos, mások számára panaszokat nem okozó ételek egyeseknél komoly problémákat okozhatnak.

Az elmélet évszázadokon át csupán feltevés maradt, s legközelebb az 1950-es években amerikai orvosok feljegyzéseiben olvashatunk arról, hogy bizonyos betegeknél megfigyelték: érzelmi életüket befolyásolja táplálkozásuk. Herbert J. Rinkel, Theron G. Randolph és Michael Zeller orvosok Ételallergia címmel megjelent könyvében már egyértelműen állították, hogy a depresszió, a hallucinációk, álmatlanság és a táplálkozás közt szoros kapcsolat áll fenn.

A belgyógyász, allergológus Randolph egy másik könyvében pedig már nem csak azt állította, hogy az ételek elfogyasztása a fizikai mellett mentális tüneteket is okozhat, de egyben azt is kijelenti, hogy a pszichoszomatikus tünetként diagnosztizált panaszok 60-70 százalékát többek közt az elfogyasztott ételek is okozzák.

Depresszió és ételintolerancia

A depresszió és az étkezés közti összefüggés példáját jól mutatja egy korábbi eset is, melyben egy 37 éves depressziós beteg problémájára sikerült megoldást találni - hoz egy konkrét példát Babai László, prevenciós szakértő.

Az asszony több hónapos eredménytelen gyógyszeres kezelés után jelentkezett szakorvosi vizsgálatra, amelynek során kiderült, hogy tünetei a reggeli órákban kezdődtek és a nap folyamán rosszabbodtak. Kapcsolatot kerestek tehát az orvosok az étkezése és a hangulatváltozások hátterében álló okok között, s ennek eredményeképpen a gabonaféléket kiiktatták az étrendjéből. Ennek köszönhetően az asszony tünetei napokon belül javultak, végül panaszai teljesen megszűntek.

Természetesen senkit sem szeretnénk ezek alapján arra bíztatni, hogy otthoni körülmények közt kezdje el panaszait orvosolni. Az étkezések és a tünetek kialakulása közti kapcsolat feljegyzése hasznos segítség lehet a szakorvos számára, de ne zárjunk ki feleslegesen fontos tápanyagokat az étrendünkből pusztán saját tapasztalatainkra hagyatkozva.

Az ezerarcú betegség


A depresszió csupán egy tünet a sok közül, amit immunmediált ételintolerancia okozhat. A panaszok hátterében álló okok felderítése során a betegek sajnos ritkán hallanak annak lehetőségéről, hogy kapcsolatot keressenek az étkezés és tüneteik közt.

Az ételintolerancia felismerése a kezelőorvosok számára is nehéz, a tünetek ugyanis késleltetve jelentkeznek és nem az adott étel elfogyasztását követően azonnal. A lassú kialakulás, a komplexek szervezeten belüli bárhol felszaporodási lehetősége eredményezi, hogy nincsenek jól meghatározott, csak az immunmediált ételintoleranciára jellemző tünetek.

A panaszok aszerint jelentkeznek, hogy a komplexek mely szervben rakódnak le, hol indítanak gyulladást, és ez a gyulladás hol töri át azt a határt, ami már tünetek szintjén érzékelhető a páciens részére. Ennek következtében a depresszió mellett számtalan visszatérő panasz - többek között álmatlanság, hasi panaszok, krónikus fáradtság és fejfájás - hátterében is állhat immunmediált ételintolerancia.

A kezelésében kulcsfontosságú, hogy felismerjük azt az ételt, amely a tüneteket kiváltja és azt kiiktassuk a beteg étrendjéből. Ezt követően az esetek döntő többségében gyors javulás érhető el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×